07 de juliol 2008

Els afores

L'altre dia ho apuntava en un altre post: l'Ajuntament de Puigcerdà ha decidit de no concedir més llicències per a locals de lleure nocturn al centre de la Vila i donar un termini d'uns quants anys per tal que els que ara hi són, es traslladin a l'extraradi. El motiu? Les nombroses queixes dels veïns que no poden dormir.

No es tracta tant del soroll produït dins dels locals, ja que se suposa que han d'estar insonoritzats. Els problemes sempre solen produir-se a l'exterior del local, on es concentra molta gent, freqüentment en un estat lamentable, proferint tot tipus de cridòria. I és clar, així no hi ha qui dormi.

Fa molts anys que els veïns es queixen del soroll nocturn, però fins ara, cap govern no havia decidit de posar-hi remei. Els propietaris dels negocis de lleure nocturn demanen que, en comptes de treure els locals d'allà on són, es posi més vigilància.

Aquesta sí que és bona! Més vigilància per fer què? Per estar contínuament detenint la gent per fer soroll? A més: l'hem de pagar entre tots aquesta polícia nocturna? Se suposa que ja en tenim de policies (Mossos d'esquadra i Policia municipal), però no sé si són prou gent com per controlar la disbauxa nocturna puigcerdanenca, especialment els mesos d'estiu.

La idea de concentrar els locals de lleure als afores, a part de solucionar en bona mesura el problema (que cridin el que vulguin, que no molestaran ningú), permetria realment de concentrar la vigilància policial en un punt i no com ara. A més a més, descongestionaria el centre urbà, on és gairebé impossible trobar locals d'un cert tamany degut al preu del sòl i a la pròpia manca d'espai disponible.

Un altre avantatge és que es podria posar un bus nocturn o algun altre mitjà de transport per portar la gent del centre a la zona de lleure i viceversa.

En qualsevol cas, la política de l'actual consistori sembla força clara: descentralitzar Puigcerdà, fer-lo crèixer i evitar que tot el comerç i el lleure es trobin al centre de la Vila.

No sé si és una bona política o no, això cadascú ho jutjarà, però si Puigcerdà vol crèixer, és evident que ha d'adoptar un model similar a aquest. Pel que fa als locals de lleure, se'ns farà una mica estrany al començament haver d'anar als afores, però tampoc ens enganyem: és la tendència a la major part de les poblacions catalanes.

D'altra banda, la gent té tot el dret del món a poder dormir i descansar. Malament quan entren en col·lisió el dret a divertir-se d'uns en contra del dret de descansar dels altres. Hi ha prou espai com per que tothom pugui fer la seva. Només cal racionalitzar-lo.