16 de maig 2008

Toc de sometent

Ahir per la nit vaig poder assistir a l’assemblea que va convocar l’Associació de Comerciants de Puigcerdà al Casino Ceretà, amb nombrosa assistència de públic, per parlar del tema que més els preocupa ara: la supressió de més de 150 places de pàrquings al centre del poble en ocasió de la remodelació urbanística projectada per l’Ajuntament.

He de dir que el to que es van fer servir a la major part de les intervencions va ser força moderat i allunyat de la confrontació, però també es va arribar a la conclusió –crec que generalitzada- que l’actual Alcalde no té com a prioritat fer pàrquings, ja que diu que en sobren.

El seu principal argument és que l’ocupació del pàrquing SABA és del 35%. Suposo que el que no té en compte és que durant la setmana, el pàrquing té una ocupació mínima i durant el cap de setmana i festius, s’omple ràpidament. Ja ho diu la dita: “Hi ha petites mentides, grans mentides i les estadístiques”.

D’altra banda, això és com dir que sobren places hoteleres a la Cerdanya perquè l’Hotel Villa Paulita (de 5 estrelles) no s’omple. Home, això és trampa! El pàrquing SABA és caríssim i les zones blaves no són gaire més barates. A més a més, a diferència de la resta de llocs civilitzats del país, es paga zona blava un munt d’hores al dia, els set dies de la setmana.

La sensació que vaig treure és que el comerç, lluny de les acusacions d’ultraconservadurisme i manca de diàleg- que llança l’Alcalde, vol dialogar i trobar una solució pactada al problema actual de la manca d’aparcaments que s’agreujarà amb la peatonalització de les places del centre urbà, però que l’Alcalde no està gaire per això.

El resultat, molt em temo, serà una mobilització i una confrontació entre l’Ajuntament i el poble (no només els comerciants). Es va parlar de recollida de signatures, manifestacions, tancament patronal, mobilització dels mitjans de comunicació i altres mesures de pressió.

Bé, he de dir que per primer cop en la meva vida he vist el comerç de Puigcerdà sorprenentment unit. Jo de l’actual consistori començaria a reflexionar sobre l’assumpte si no volen que se’ls escapi de les mans i la cosa derivi en confrontació oberta, cosa que no beneficiarà ningú.

11 Comments:

At 2:58 p. m., Blogger Meister said...

Desenganya't, beneficia a CiU.

 
At 4:37 p. m., Anonymous Anònim said...

Et torno a dir el mateix de l'altre dia, ets tu qui torna a fer comentaris partidistes.

 
At 5:03 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

A mi particularment, em preocupa molt més a qui perjudica.

L'única cosa que tinc ben clara de tot aquest assumpte és que, essent com és el comerç de Puigcerdà, si s'han unit d'aquesta manera és perquè es veuen venir una de ben grossa.

 
At 7:24 p. m., Blogger Meister said...

Amic Jordi, et deus guanyar molt bé la vida com analista, realment les claves totes. Les teves magnífiques aportacions només fan que corroborar que al mar hi ha aigua o que la sang és vermella. Realment genial, segueix així amic. No he escrit enlloc que dels meus comentaris no se'n desprengui un sentit polític.

Comprenc que a CiU la pell és molt prima i certes "obvietats" no interessa que s'escampin. Suposo que tampoc interessa que se sàpiga que qui mou els fils de l'associació de comerciants és un "baró" de CiU a Puigcerdà. Ai, que no s'ha de ser partidista per comentar certs fets, només es pot ser partidista per anar en contra d'algú molt concret.

És curiós que ara no surti algú defensant la candidatura del Sr. Bustamante. Recordo que va proposar fer un pàrquing subterrani per moltíssimes places sota del llac.

Ai, però si el Sr. Bustamante era un trànsfuga de CiU, que va governar amb ERC i es va presentar com a independent. Suposo que els renecs que es van sentir a la campanya electoral en contra d'aquest personatge i de les seves idees no resultarà que se les fan pas pròpies els mateixos que els van vertir?

 
At 9:52 p. m., Anonymous Anònim said...

Això de baró ho deus dir pel Mira, si mires les llistes de CiU no hi anava i que jo en tingui coneixement no es que estigui gaire be amb CiU. Les obvietats acostumen a ser mes interessants que les paraules buides de contingut. De moment l'únic que intentes es desviar la atenció cap a altres objectius que no son buscar solucions o alternatives.

 
At 11:07 p. m., Blogger Juan Amaro said...

Meister, estoy viendo la fotografía del grupo de la CIU y que aspiró a gobernar Puigcerdá, no veo al famoso "varón" al que haces alusión, claro que al igual que Enric, asumo que es Mira,y que por llevar solo 5 años aquí puedo desconocer a los delfines locales.
El ayuntamiento que encabeza el abogado Planella tiene tanta tendencia al diálogo como yo de beber un vaso de ácido sulfúrico claro que eso lo vemos con claridad los que no somos o no pertencemos a ERC.
Y al no pertenecer a esa línea, y en mi caso por fortuna, a ninguna de ellas, es más fácil ver las cosas desde la casi imparcialidad.
Te explico por qué casi, por que una cosa es no ser simpatizante de ninguna fuerza política y otra no ver o no querer ver que si la mayoría de los comerciantes de la villa se oponen por algo será.
Meister, no me dirás que todos los comerciantes simpatizan con CIU, eso sería pretender de tu parte que crea que los reyes magos existen.
La realidad marca que la villa habló y aún cuando los comerciantes erraron su estrategia, lo ideal hubiese sido que la villa entera se volcara a votar un NO rotundo y así dejar claro qué es lo que la villa o la mayoría quiere para Puigcerdá, de forma equivocada o no.
Me animo a aventurar que con la aprobación o no de los puigcernaces, la remodelación de las plazas es un proceso en marcha y sin marcha atrás.
Y sinceramente, chapó para Planella y cia.
El tiempo, sabio como siempre dará o no la razón al alcalde y por defecto,a tí que apuestas por el proyecto y el posterior éxito del mismo.
Lo que está en juego no es hacer un bonito, si no la supervivencia misma de la villa, si el proyecto avanza y Planella y cia tienen razón, ERC no pierde la alcaldía por varios mandatos más, pero si no es así, vayan rezando.
Ni la virgen de Lourdes sacaría a la villa del pozo, y eso sí será un problema de todos, independientemente del color o tendencia política.
O los comerciantes son apocalíticos catastrofistas, seguidos por los manipulables vecinos que no saben visualizar las ventajas, más o menos lo que tú dices, o Planella y cía son los únicos que saben ver lo que realmente necesita la villa.
Por lo que me toca personalmente, sufro en carne propia el hecho de haber criticado al ayuntamiento y ver como cierran las puertas en actitud propia de totalitarios que abusan del poder que el pueblo les otorgó, pero estoy seguro que de haber obtenido un 30 por ciento de los votos, el alcalde no recibía a los comercientes ni por decreto de gobierno.

 
At 12:08 a. m., Anonymous Anònim said...

Demagògia i més demagògia. L'abstenció no és dir NO al projecte, és que passes del tema.

Aneu predicant, garlant i fent crítica de qualsevol decisió que es pren... enlloc de proposar alternatives i posar-hi diners, com fem tots quan volem alguna cosa.

Qualsevol mesura que es deriva de les vostres afirmacions és una mesura PROTECCIONISTA i, amics, per proteccionisme que em protegeixin el que a mi m'interessa: el meu negoci. No et fot! Al cap i a la fi només es critica per òsmosi, per manca de temps i sobretot per seguidisme.

Si tanta manca de visió té l'equip de govern (no oblideu que tenen majoria absoluta) no l'hagués votat la gent a les darreres eleccions on en el seu programa s'especificava la intenció de remodelar les places de la Vila. Reafirmo que no som democràtics perquè no fem servir els mecanismes que ens brinda la democràcia. Aquí només volem que ens escoltin quan ens interessa, quan hi tenim quelcom en joc, per fer-nos famosos o obtenir-ne un benefici directe. Pel demés, som del tot objectius, equitatius i sobretot apolítics. Perfecte, em sembla genial.

En definitiva, vista la demagògia, el poc debat constructiu i que cada comentari escric per aportar una visió particular del sistema es pren com un atac directe cap a un servidor pel simple fet del que pensa, em retiro i us deixo amb la vostra ignorància. Ho sento però ja en tinc el pap ple i no penso perdre més el temps en respondre tonteries.

Apa, aneu a manifestacions en contra de les places o a favor del comerç... que després aneu al Carrefour o Caprabo o Bon Preu a comprar.

Necis.

 
At 12:49 a. m., Blogger Rincewind said...

Personalment, crec, que si que els comerciants de vegades es queixen de tot i en moltes vegades sense reconeixer que part la problemàtica del comerç, l'han creat ells mateixos.

Tan mateix, les formes en que l'ajuntament tracta les coses de forma dictatorial sense escoltar opinions no són correctes.

Pero no ens oblidem, ens podem queixar i criticar-lo, pero l'han votat i son la força majoritaria.

 
At 2:02 p. m., Anonymous Anònim said...

Que son els mateixos supermercats (Bonpreu, Carrefour) als que volia afavorir el consistori actual? i que l'ajuntament s'ha ficat per culpa d'això en uns embolics judicials que els han deixat en ridícul?
Confirmo la teva ultima paraula, soc un neci.
P.D. Ara canviarem el clan de les benzineres. pel clan dels propietaris de les places de aparcament de lloguer. Torno a confirmar que soc un neci.

 
At 10:42 p. m., Blogger Juan Amaro said...

Meister no pierdas así los papeles hombre.
Adónde sugieres que hagamos nuestras compras diarias si no es en los super de la villa?
Dices que te retiras de la discusión, no me extraña,igual sistema utiliza el ayuntamiento con quienes no opinan como ellos, les dan calabazas.
Hablas de que tienen mayoría, es verdad. Pero esa mayoría no les dá pleno poder para hacer lo que les parezca, en este caso la remodelación pretendieron legitimarla con un "Democrático" referendum y no les salió bien, aunque coincido contigo que lo lógico hubiera sido convocar a la gente que fuese a votar............por el NO.
Pero esa es mi postura. De la misma forma que sigo pensando que la solución es plazas de aparcamiento situadas al costado del instituto, pero les gusta más y están de acuerdo en ubicarlas ahora en el Cerdá y lo veo bien.
Xus con buen criterio, definía qué es periférico y qué no, comparto opinión, estación es la villa lo mismo que la residencia o sus alrededores como es el propio lago.
Sigo y seguiré diciendo que los vecinos, los propios comerciantes y sus empleados son demasiado cómodos a la hora de aparcar y que lo hacen perjudicando ellos mismos sus fuentes de ingresos.
No sé a quién le compete el tema de crear nuevas plazas de aparcamiento, pero lo lógico es que si pago impuestos, recibo servicios y me encuentro en posición de reclamarlos, aún así, como deber cívico y más si está en juego mi propia supervivencia comercial, creo que es mi responsabilidad, de ser vecino o comerciante, aportar ideas, soluciones y participar tanto en el debate de las mismas como en su curso a seguir.
La responsabilidad de un ciudadano no acaba con su vot, al contrario comienza, por que luego habrá de vigilar que a quien eligió cumpla con lo prometido y vele por los intereses de la gente.
Meister, habrás visto que no soy el único que opina que el ayuntamiento se comporta de forma ditactorial, al final eso que me dijistes "el famoso" tendrá razón de ser.
Al final, el loco sudamericano parece que contagia al resto y se animan a decir las cosas por su nombre.

 
At 10:35 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Si us plau, no us insulteu o tallaré això de soca-rel.

Meister, l'abstenció és un dret democràtic i una manera de votar o de no votar, segons es miri. Que tu no ho vegis així no vol dir que els que hem fet les coses d'una altra manera siguem passotes. Però tens tot el dret de pensar el que vulguis.

Que el Sr. Planella és poc dialogant ho tinc claríssim. Ho he pogut veure en multitud de casos els darrers anys. Però bé, això és cosa seva, cadascú té el tarannà que té.

No tots els comerciants són de CiU. De fet, hi havia uns quants que voten PSC o PP o ERC fins i tot en la reunió de dijous per la nit. I no se'ls veia massa contents, precisament.

No crec que els comerciants es puguin apropiar del 93% de l'abstenció, però el fet que el 93% de la gent no anés a votar després d'una campanya del comerciants en contra, alguna cosa haurà influït, no creus? Vaja, que si l'Alcalde surt i diu que no, em sembla un menyspreu per un sector de la Vila.

No crec que els comerciants es queixin perquè sí. Una altra cosa és si tenen raó o no ens els seus plantejaments. Però jo crec que si se senten alarmats, l'actitud de l'Ajuntament hauria de ser tranquilitzadora o conciliadora, no xulesca. Així de clar.

I Meister, que algú no opini com tu no vol dir que sigui un demagog, que estigui segrestat pels barons locals del CiU o que formi part de l'imperi del mal, eh? ;) No cal qu t'ho prenguis tan seriosament. A fi de comptes, tots tenim les nostres idees i les nostres fílies i fòbies i les defensem tan bé com sabem.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home