30 d’abril 2008

Els drets dels neonazis

Fa poc, una entitat titllada de neonazi va demanar fer ús d’una instal·lació municipal per fer un acte públic. Inicialment se’ls va concedir el permís, però quan l’Alcalde de Puigcerdà es va assabentar de la ideologia dels demandants, els va retirar el permís i l’acte es va haver de realitzar en un local privat.

Doncs em sembla molt bé! No faré demagògia barata aquí i ara, però crec que la llibertat d’expressió té els seus límits. Només de recordar que van fer els nazis se’m posa la pell de gallina. I pensar que encara hi ha gent que comulga amb aquesta merda! Però en fi, suposo que hi ha d’haver de tot. Però això no significa que aquests individus puguin gaudir de la mateixa llibertat que negarien als altres si ells manessin.

En general sóc partidari de fer una lectura molt ampla a l’hora de respectar drets. Dit d’una altra manera, prefereixo que hi hagi més llibertat encara que això pugui representar algun tipus de problema. Però crec que hi ha coses que una societat civilitzada no ha de permetre.

Sobre el tema dels neonazis, fa poc, els tribunals van determinar que negar l’holocaust entrava dins de la llibertat d’expressió i no podia ser catalogat d’il·legal. Bé, em sembla una decisió discutible, tot i que la respecto. A fi de comptes, cadascú pot pensar allò que vulgui de la història i fer-ne la propaganda que en cregui convenient, encara que sigui sobre un tema tan delicat com el de la Shoah.

En qualsevol cas, s’ha de ser molt inculte o molt interessat en negar l’extermini de jueus, polonesos, gitanos, deficients i homosexuals que van fer els nazis a les cambres de gas. Esperem que això no s’oblidi.

I dins de la memòria perduda, potser caldria que l’estat d’Israel, que tant promociona la memòria sobre la Shoah, reconegués el primer genocidi del segle XX: el dels armenis a Turquia. Sí, aquest país que pretesament es considera occidental i que vol ingressar a la Unió Europea. Almenys els alemanys han fet expiació de la seva culpa, cosa que no ha fet ni de lluny Turquia, per uns fets molts anteriors als de la Shoah.

Clar que a Israel ja li va bé que l’únic extermini que reconeixen sigui el dels seus. Així pot matxacar impunement els palestins fent-los a ells el que altres els han fet durant segles. Potser això demostra que la història no ensenya cap lliçó encara que cridi les veritats amb poderosa veu.

3 Comments:

At 9:05 p. m., Blogger Salvador said...

No recordo qui, ja fa temps va dir: "No comparteixo la teva opinió però donaria la vida per defensar el teu dret a expresar-la"
Estic d'acord en què la ideologia nazi és repugnant, però les idees s'haurien de combatre amb idees. Es comença prohibint actes i s'acaba prohibint publicacions i partits polítics, tot en nom de la llibertat és clar.

 
At 1:35 a. m., Anonymous Anònim said...

No entra dins del concepte de llibertat que la majoria de la gent estableixi lliurement posar certs límits en certs aspectes de la vida? Amb això vull dir que la llibertat de prohibir també existeix i cal tenir-la en compte perquè sovint es fa referència al terme llibertat quan en realitat ens hauríem de referir al llibertinatge. Per això crec que hauríem de ser molt cuidadosos a l'hora de qualificar certs fets i actituds.

Per la meva part, només comentar que fer apologia del terrorisme és delicte però, en canvi, fer-la del nazisme és legal... Suposo que tenim la llibertat de qualificar qualsevol cosa com ens dóna la real gana sempre que ens vingui de real gust. Suposo també que podem anar violant a la gent del carrer, matar a algú altre...

Tot en nom de la llibertat, és clar.

 
At 10:02 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

En principi, Salvador, opino com tu. Però crec que la llibertat té límits. Com qualsevol cosa. Quins són? Bé, aquesta és la qüestió de criteri, però en té.

Per mi el límit ideològic és molt simple: si aquesta gent guanyés, s'acabaria la democràcia i els drets. Per tant, no se'ls pot recolzar. Aquí està el límit per a mi.

Per descomptat, millor combatre amb idees. Però de vegades no n'hi ha prou.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home