28 de gener 2008

Som illes

S’ha parlat molts cops de la poca coordinació que hi ha entre les diferents entitats turístiques de la comarca. Els patronats de turisme municipals i el patronat comarcal no estan lligats i cadascú va a la seva. D’altra banda, el sector privat també campa per on pot i no sol estar coordinat amb els estaments oficials.

Però no crec que això sigui un fenomen únicament relacionat amb el turisme. Mirem què passa amb la Cultura. A la Cerdanya no hi ha cap centre de reunió ni cap projecte comú on hi participin les principals entitats culturals de la comarca. Cadascuna és una illa. I ja no parlem de la poca relació que hi ha entre aquestes i les de comarques veïnes.

Sense anar gaire lluny, a la Cerdanya es desconeixen gairebé del tot quines associacions culturals hi ha a l’Alt Urgell, el Berguedà o fins i tot a l’Alta Cerdanya. Ja no parlem del Ripollès o d’Andorra. Estem tots ben aïllats.

És cert que hi ha algunes iniciatives pirinenques que tractan de trencar la nostra secular tendència a l’aïllament. Algunes de més reexides que d’altres. Hi ha trobades, webs, blocs i alguna associació de caire general. Però això no arriba a la major part de la població.

A mi, per exemple, em va sobtar saber quantes entitats culturals hi havia a la Seu d’Urgell o a la vila de Bagà. És clar que ho vaig descobrir per casualitat i a base de tossuderia més endavant. Les entitats culturals gairebé mai no tenen diners com per projectar-se a l’exterior. A fi de comptes, no és la seva finalitat i sacrificar els pocs recursos de què solen disposar per fer-se publicitat no sembla una bona idea.

Però sí que crec que hi ha molt poca comunicació entre les entitats culturals de comarques veïnes. Ja no es tracta de crear una gran xarxa cultural pirinenca. Això és massa ambiciós, vol diners i vol temps. Però un parell de trobades anuals de les principals entitats culturals, per intercanviar idees, desenvolupar projectes comuns o, simplement, per animar-se les unes a les altres, ja fóra un gran avenç.

5 Comments:

At 6:43 p. m., Anonymous Anònim said...

per experiencia ser que, en alguns llocs hi han el que anomenen HOTEL D'ENTITATS.
es a dir un edifici municipal on totes les entitas del poble (esportives, culturas, etc...) tenen el seu petit espai( a vegades només una petita habitació o guixeta) i una serie de serveis ( sales de reunió, fotocopiadora, tc...) . Penso que es una idea molt barata i efectiva, per allò de la inter-relació, sinergies, etc..., etc....

 
At 6:52 p. m., Anonymous Anònim said...

en aquest article parlàs de webs, blocs , trobades,....
1ª noticia¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡
hi ha alguna manera de saber més d'aquestes webs, blogs, trobades?

la informació hauria de ser més fluida, no penseu?
a modo d'exemple; la plana web d'Alp, es veritablement TERCERMUNDISTA, fa vergonya aliena.

 
At 7:04 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

A Puigcerdà hi ha un local d'entitats, però la cosa no està gaire desenvolupada i, per descomptat, no es facilita en absolut la intercomunicació.

Pel que fa al que preguntes:

Webs: per exemple, la de la revista Viure als Pirineus

http://www.viurealspirineus.cat/

Blocs: per exemple, aquest de Blocs al Prepirineu:

http://blocsprepirineu.blogspot.com/

Trobades: n'hi ha una el dia 29 de febrer al Viena d'Andorra per a tots els blocaires pirinencs a les 21h.

La pàgina web d'Alp no l'he vista mai, em penso. Quina adreça té?

 
At 1:45 p. m., Anonymous Anònim said...

l'adreça es;
http://webspobles.ddgi.cat/sites/alp

Qualsevol dia a la Molina, pasarà el mateix que vallter2000.
un dia algú hauria de ensatà el tema del comprtament de la gent a les pistes, que en penseu?

 
At 11:44 a. m., Anonymous Anònim said...

Hola a tots, Enric, ara que veig aquest post et recordo que aquest mes es farà la trobada de blocaires del pirineu, la idea no es mès que la que propugens al post, evitar l'aïllament, demostrar que malgrat la llunyania estem vius i opinen, en contra de molts, sobre el que es viu i es veu al pirineu, i defensar els nostres drets.
Les dates del sopar estan per concretar però es farà una primera reunió, per qui vulgui, per apamar-ho tot una mica, el dia 6 de febrer a les 18:30.
Mès info al meu blog o a http://ningúesperfect.blogspot.com.
Una abraçada

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home