27 de gener 2008

Arbres ecològics

Seguint amb la coneguda tàctica de la llonganissa, tal com s’explicava a la mítica sèrie de TV britànica Sí, Primer Ministre, o sigui, rodanxeta o rodanxeta, a Puigcerdà ens han tornat a tallar arbres. Concretament en un dels revolts de l’avinguda Schierbeck.

Desconec per què ho han fet, si perquè “molestaven” o perquè volen edificar. No ho sé ni m’importa gaire. L’única cosa que veig és que a Puigcerdà cada cop tenim menys arbres. És clar que això tampoc sembla preocupar a gaire gent.

Un petit exemple. Per Nadal, des de l’Ajuntament s’obsequiava amb un arbre de Nadal provinent del bosc municipal de Saltèguet. El motiu: hi havia sobrepoblació d’arbres i calia arrancar una certa quantitat. Però en comptes de convertir-los directament en biomassa o en llenya, es van regalar als vilatans.

Aparentment, res a objectar. Els arbres s’havien de destruir igualment. Però jo em pregunto: aquesta és la millor manera d’aprofitar-los? Vull dir, que ara es pot haver creat una necessitat perversa. Pel proper Nadal, quan alguns vilatans no tinguin el seu arbre de Nadal gratuït, potser més d’un tindrà la brillant idea d’anar a arrancar-lo al bosc. És allò que hem transmès: que un arbre lo val res.

El més divertit és que, a sobre, ens ho venen amb etiqueta ecològica. Vaja, que l’arbre, un cop utilitzat, es trinxa i es converteix en biomassa. Vés per on! A ningú no se li va ocòrrer una altra idea, per exemple, transplantar els arbres a un altre lloc on fessin falta? Ui no, que això és molt car i no dóna vots. És més ecològic matar arbres!

Allò que realment és ecològic és que l’arbre creixi i faci la seva funció i, només quan mori, que es converteixi en biomassa. Evidentment, els boscos que tenim no són massa naturals. Molts d’ells són plantats i no estan en equilibri amb el medi. Així és normal que calgui fer neteges periòdiques.

Però tornant a la Vila, us n’adoneu que cada cop tenim menys arbres? Que molts d’ells estan malalts o que ja són vells? Després volem vendre natura pertot arreu, però ens carreguem tot el que se’ns posa pel mig. Ningú no pensa gaire en les conseqüències. L’important és construir, construir, perquè entrin calerons a les arques municipals. De la qualitat de vida, ni en parlem, que això no té cap mena d’importància.

Fa unes setmanes, davant de l’Institut es va penjar –com és habitual- una pancarta i en un dels extrems es va lligar a un arbre. Els crits que se sentien des de l’Ajuntament pel mal que li podien fer al pobre arbre van ser considerables. Es va haver de canviar parcialment la ubicació de la pancarta.

Però quan es tallen arbres i arbres o es reparteixen gratuïtament com si fossin carmels, no se sent cap crit. En teoria tenim un àrea de Medi Ambient a l’Ajuntament. Si la memòria no em falla, també teníem un àrea de Paisatge. De debò hi ha algú en aquestes àrees? Vull creure que sí, però als fets em remeto.

Allà on hi ha pocs arbres, els cuiden molt, els mimen. Aquí sembla que ens destorbin. Després, els mateixos que els fan tallar o que ho permeten, s’omplen la boca d’ecologisme i vinga a parlar del canvi climàtic i del CO2. Doncs, senyors, potser que parleu menys i feu alguna cosa, perquè –per si no us n’heu adonat- la gent ja fa molts anys que ha deixat d’escoltar-vos i només es fixen en allò que feu. Vosaltres mateixos.

2 Comments:

At 4:27 p. m., Anonymous Anònim said...

tu saps el que val trasplantar un arbre? tu saps quan medeixen les arrels d'un arbre d'uns 10 anys? en saps alguna cosa de gestió de boscos? jo he estudiat mediambient i en sé alguna cosa.

molt garlar per si es dóna algo per criticar a l'ajuntament que ha tingut una bona iniciativa amb els arbres (molts eren branques). després ens queixem que hi ha incendis o es malbaraten els diners públics. és la primera vegada que llegeixo el teu blog i sembla que no t'estigui bé res, ni una crítica constructiva, tot destructiu. et repto a que proposis solucions i t'ho miris tot d'una manera menys partidista, estic segura que tots els cerdans t'ho agraïríem molt.

sara

 
At 8:20 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Sobre si sé alguna cosa d'arbres, et diré que el meu pare ha estat jardiner tota la vida i que n'he plantats uns quants d'arbres, especialment de pins i d'avets, per si t'interessa. També n'he transplantats, per cert.

I és clar que és car transplantar un arbre! Qui ho nega? Evidentment és més barat tallar-lo! Qui ho nega? Si comencem a eliminar les coses que són costoses, mira per començar, podríem eliminar un munt d'Ajuntaments...

Critico sobre tot el fet que es regalin arbres per llençar. Això em sembla una mesura d'imatge nefasta. Estan convertint els arbres ens bens de consum i després passa el que passa. Els tècnics forestals es passen anys i panys demanant a la gent que no vagin per Nadal al bosc a arrancar arbres i ara ho patrocina un Ajuntament. És aquesta mesura d'imatge la que qüestiono.

D'altra banda, dubto moltíssim que t'hagis llegit el meu bloc tret d'alguna entrada concreta, perquè dir que tot són entrades "destructives" la veritat, és que n'has llegit de ben poques.

Sobre els reptes de pati d'escola, fa molts anys que no n'accepto i menys de gent anònima que ni es molesta a donar la cara, com tu. Jo signo totes les entrades amb nom i cognom.

Sembla que deus ser algú proper a ERC o a la regidoria de la qual ha sortit la idea. Si és així, sàpigues que no sóc partidista, perquè tinc bons amics tant a l'equip de Govern com a l'oposició i si preguntes a qualsevol regidor et dirà que els he portat unes quantes idees. Divendres passat, sense anar més lluny. Algunes d'aquestes idees figuraven en algun programa electoral fins i tot. Pregunta abans i t'estalviaràs ficar la pota.

I d'altra banda, jo critico tot allò que em molesta, igual que quan una cosa m'agrada ho dic. Fa pocs dies hi havia una crítica positiva envers l'àrea de Cultura que, per cert aprofito aquí per repetir-ho, crec que està molt ben portada i amb persones molt eficients al capdavant.

Quan en Manel Figuera portava l'àrea de Cultura de Bellver, em sembla que li vaig retre un munt de crítiques laudatòries i un altre tant amb el Festival de Música de Llívia i altres iniciatives culturals, cíviques i polítiques. Si això és crítica destructiva...

Que això no ho pugui dir de totes les àrees de l'Ajuntament, no és res partidista. Simplement és que hi ha gent per a tot. No pretenc que tothom ho faci tot perfecte, però com a ciutadà i votant, tinc tot el dret del món a expressar-ho. Si no estàs d'acord, és el teu problema o és que no has entès que vivim en una democràcia.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home