26 de novembre 2007

Sicut in caelo et in terra

No estem ni al pont de la Puríssima i les estacions d’esquí de La Molina i Masella ja han obert les portes. Nevar, el que es diu nevar, no ha nevat gaire, però tiren de la neu artificial. Potser a molta gent ja els semblarà bé això, ja que s’activa l’economia local, però a mi no deixa de semblar-me un malbaratament inexcusable d’aigua. Però és clar, la pela és la pela.

Les estacions d’esquí nòrdic s’estan plantejant de posar també canons de neu artificial per poder assegurar-se la temporada, ja que darrerament hi ha hagut força sequera de neu. Si no hi ha neu, d’on trauran l’aigua al lloc on són aquestes pistes? És més, d’aigua n’hi ha als estanys, però es fa servir per regar. A qui li trauran aquesta aigua? Però és clar, la pela és la pela.

A la vila de Llívia, després de molt rumiar-s’ho, han decidit de tirar endavant el camp de golf. Com que no tots els propietaris dels terrenys volien vendre, han optat per fer un camp de golf més petit. Això sí, de cases en faran les mateixes. No ens enganyem, el negoci són les cases, no el camp de golf. Però tot i així, hi haurà golf. I jo em pregunto, en el futur, quan escassegi l’aigua, amb què el regaran? Però és clar, la pela és la pela.

Ja veieu: la pela és la pela o “poderoso caballero es don dinero”. De dites d’aquestes n’hi ha a tots els idiomes. Per alguna cosa deu ser. Sembla que cada cop tenim les precipitacions repartides de manera més irregular i temperatures superiors i el consum d’aigua per a ús humà no para de crèixer. Això farà que en un futur immediat, hi hagi escassetat d’aigua a molts municipis cerdans. De fet, alguns ja tenen problemes d’abastament amb una certa freqüència.

Qui ho havia de dir! Però lluny d’aprendre dels errors del passat, insistim-hi, que no ha estat res. Que no hi ha aigua? Doncs fem camps de golf que consumeixen una barbaritat. Que no hi ha neu? Doncs la fabriquem amb canons. Vinga més aigua i més energia. I així successivament.

Cercar un altre model econòmic? I ara, anatema, anatema! Nosaltres a la nostra. I si els fets no ens acompanyen, ignorem els fets. Total, si la cosa s’ensorra, ja ho pagarem entre tots dels diners dels nostres impostos. I si va bé, quatre se n’ompliran les butxaques. Com sempre.

2 Comments:

At 2:42 a. m., Anonymous Anònim said...

Recordes certa ponència de cert constructor cerdà a la Universitat d'estiu de l'aquest any? I certa ponència de cert polític cerdà? I de cert catedràtic poc informat? I d'un cert pagès amb bona cara i pocs coneixements econòmics?

Doncs llegint el teu text m'ha vingut el debat sencer al cap (amb certa intervenció desafortunada d'un servidor).

 
At 6:20 p. m., Anonymous Anònim said...

penso que el problema no es si fan un Golf o fan Neu Artificial, per a mi el problema es la mala gestió que es fà de l'aigua una vegada caiguda.
imagineu-vos que serian capaços de fer els iraelites si tinguessin la mitad d'aigua que tenim a la cerdanya.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home