06 de novembre 2007

L’ampliació del Túnel del Cadí

Fa pocs dies va saltar la notícia que en el futur, d’aquí uns anys, es tenia la intenció de desdoblar el túnel del Cadí per poder disposar de dos carrils de pujada i dos de baixada. A això, cal afegir les freqüents notícies sobre el projecte de construcció del túnel de Toses. Bones notícies per la Cerdanya?

Si ho mirem des d’un punt de vista simplificat, hauríem de concloure que sí. Des de l’obertura del túnel del Cadí, la Cerdanya i les comarques veïnes han experimentat un creixement econòmic espectacular que ha transformat radicalment les seves economies. S’ha passat d’una economia basada en el turisme i el sector primari a una basada gairebé exclusivament en la construcció i els serveis, turisme inclòs.

Aquest creixement econòmic ha permès aturar el que semblava una tendència inevitable a les comarques del Pirineu: el despoblament. Però també és cert que el creixement urbanístic no ha estat sempre tan respectuós amb el medi com podria haver estat i que, es miri des d’on es miri, la plana cerdana fa una mica de pena amb tantes urbanitzacions.

Què representarà augmentar la comunicativitat de la Cerdanya? Doncs, bàsicament, posar Barcelona i tota l’àrea metropolitana més a prop del Pirineu. Tanmateix, cal afegir això a la construcció de l’autovia entre Manresa i Berga, que millorarà encara més les comunicacions.

Però és tot positiu? Jo crec que no. No se’ns està fent cap regal, si ho pensem fredament. D’aquí pocs anys, les autopistes de la Jonquera i d’Irun no podran absorbir tot el tràfic rodat previst i caldrà cercar vies alternatives. I una que sembla tenir tots els números es fer passar part d’aquest tràfic per la Cerdanya, a través dels eixos viaris del Llobregat i de l’Arieja, pels túnels del Cadí, Pimorent i, en el futur, de Toses.

Volem que la Cerdanya es converteixi en una comarca de pas? Volem veure incrementat encara més el tràfic de camions i de mercaderies per la plana cerdana? Tot sembla indicar que el que vulguem no tindrà pas gaire importància. Els números manen i em temo que la cosa ja s’ha decidit a les altes esferes.

Què ens queda, llavors? Doncs desitjar que ens facin uns accessos dignes a aquest eix viari i que ens malmetin el mínim possible el paisatge. Tremolo de pensar com poden destrossar la preciosa vall del Querol si es decideixen a connectar per autovia els túnels del Cadí i del Pimorent. Simplement, esgarrifós.

Espero que la recent declaració del Parc Natural Regional dels Pirineus Orientals pel cantó francès, limiti l’impacte d’aquestes infraestructures. Si bé, ja se sap, quan els diners canten…

4 Comments:

At 7:48 p. m., Anonymous Anònim said...

El meu padri em deia ja fa temps ja que ell fa uns 12 anys que es mort la cerdanya esdevindra el pixador i cagador dels de barcelona ara s´hi paren pero daqui uns anys ja veuras que l´unic que faran sera passar i com a molt parar a una area de servei...
no anava mal encaminat i com he dit d´aixo en deu fer uns 15 anys o mes.
deu i gracies per deixarnos opinar.

 
At 3:05 p. m., Anonymous Anònim said...

tenim i tindrem el que ens mereixem...

ara bé, si la Plana Ceretana s'ha fet mal bé , es degut unicament als propis ceretans... ja que som nosaltres qui gestionem en nostre propi territori amb les Adm.Locals.Els de BCN només fan que comprar allò que els hi venem

i camviant de tema; on puc trobar més informació sobre aquest suposat projecte dels tunels de Tosses?

 
At 6:42 p. m., Anonymous Anònim said...

Com que les infraestructures van molt lentes, s'eternitzen i quan ja estan licitades l'execució és encara més lenta, tinc l'esperança que s'acabi la concessió de les autopistes de la Jonquera i d'Irun que, combinades amb el desdoblament de l'eix mediterrani, podrien afavorir seguir passant per aquests llocs enlloc de pagar 2 túnels com són el que tenim a la comarca.

 
At 8:41 p. m., Anonymous Anònim said...

Crec que prefereixo que el tunel es quedi com esta. A mes de ser una nova excusa per allargar la durada i preu del peatge d'un tunel que fa anys que esta amortitzat, no sera cap be per a les comarca ceretana. Si ara ja hi ha queixes de que la Cerdanya es una entitat assimilada al centralisme i sense personalitat propia, no se com quedara quan acabi convertida en la Panadella II.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home