22 de novembre 2007

El jaciment iberoromà de Bolvir

Llegeixo en premsa que l’Ajuntament de Bolvir té previst consolidar les restes del jaciment iberoromà de la Corona, turó situat al costat del nucli de Bolvir, a l’altre costat de la carretera, per fer-les visitables i que en un futur no gaire llunyà, vol instal·lar també un centre d’interpretació del jaciment.

Quina diferència amb l’actitud d’altres ajuntaments envers les restes arqueològiques! Alguns prefereixen que continuïn tapadetes. A altres, els fan directament nosa. I en altres indret, misteriosament, una excavadora o una cimentadora es carrega les restes, ailàs, sense que ningú faci res per evitar-ho.

L’Alcalde de Bolvir és conscient que aquest jaciment, que és dels més importants del Pirineu, pot atreure força turisme cultural a la zona i que això pot representar un element de creixement econòmic per al municipi diferent de la construcció o del malmès sector primari.

Avui dia, els jaciments arqueològics, a part de l’interès intrínsec científic que puguin tenir, acaben essent explotats turísticament, en allò que en general sol ser una bona conjuminació entre ciència i economia. Sempre que les restes no es malmetin, és una bona opció de futur, sobre tot per al jaciment.

Com a exemple podem posar alguns jaciments-museu que s’autofinancen i que reinverteixen part dels guanys en més excavacions i en investigacions. Tant de bo aquesta fos la tònica general a la Cerdanya, però tots sabem que no és així, que els jaciments solen ésser vistos com simples pedrotes (recordem la famosa pintada de “Volem pàrquings, no runes”) o directament, com obstacles al creixement urbanístic.

Per sort, encara hi ha gent amb seny a la comarca que actua amb una mica de sentit comú i amb visió de futur. Des d’aquí, els desitjo tota la sort del món.