25 d’octubre 2007

Carta oberta a l’Alcalde de Puigcerdà

Vull fer notar la meva disconformitat amb el nom d’un carrer de la Vila. Em refereixo al passeig de Josep Pla, situat a la zona de l’Incasol, que talla la ronda Joan Maragall i desemboca a l’avinguda del Segre.

Tot i que Josep Pla va ser una gran escriptor català, possiblement un dels millors narradors que ha donat la literatura catalana, alguns aspectes de la seva biografia crec que desaconsellen rotundament el fet de dedicar-li un carrer a la nostra població.

Fa poc han aparegut documents que demostren allò que era un secret a veus: que Josep Pla va ser un espia franquista. No m’agrada entrar en qüestions relacionades amb la guerra civil en temes polítics, però crec que la magnitud del cas justifica fer-ne una excepció.

Sembla ser que Josep Pla va organitzar tot un sistema d’espies al sud de França que passaven informació als franquistes. Part d’aquesta informació es va fer servir per bombardejar ciutats catalanes, on van morir moltes persones innocents.

És per aquest motiu que crec el Sr. Josep Pla, encara que un gran escriptor, no hauria de gaudir de l’honor de tenir dedicat un carrer a la nostra vila i per aquest motiu, li demano que, prèvia verificació dels fets esmentats, realitzi les actuacions pertinents per canviar el nom d’aquest carrer.

Per sort, d’escriptors i d’escriptores que es mereixen un carrer a la Vila n’hi ha molts. Goso suggerir els noms de Montserrat Roig, Maria Mercè Marçal, Pere Calders o Joan Oliver, per exemple.

Visc a tocar del passeig Josep Pla i hi passo gairebé cada dia i no puc deixar de pensar cada cop que ho faig que aquest senyor no es mereix l’honor de tenir dedicat un carrer a cap població catalana. Ni ell, ni molts d’altres que van causar tant patiment al nostre país.

Li agraeixo l’atenció i aprofito l’ocasió per a saludar-lo.

1 Comments:

At 10:09 p. m., Blogger Meister said...

Sempre pots fer una instància... De la reunió, un fracàs. Ja t'ho explicaré quan me n'hagi fet a la idea.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home