16 d’octubre 2007

I amb el diari li regalem un portaavions

Trobar un diari a Puigcerdà avui és gairebé impossible. Un dels pocs expendedors habituals està de vacances i els que resten oberts, en vénen pocs exemplars. Resultat: que si vols arròs, Catalina! Per què està passant tot això?

Cal tenir en compte que el nombre de punts de venda de diaris a la Vila –i a molts altres indrets- s’ha anat reduint progressivament els darrers anys. No és que ara es comprin menys diaris, sinó que la venda d’aquest producte deixa pocs beneficis i cada cop és més farragosa.

El motiu són els col·leccionables. Tots els diaris s’hi apunten a aquesta moda: que si ganivets de cuina, que si plats de disseny, que si enciclopèdies, que si capsetes amb herbes aromàtiques… al final ens acabaran venent un portaavions per peces!

El quiosquer o l’estanliment equivalent n’està fart. Abans només eren els bancs els que feien competència deslleial a les botigues regalant tot tipus d’accessoris. Però ara, els quioscos s’han convertit en botigues una mica de tot plegat degut a la inundació de col·leccions que ofereixen els diaris.

La premsa, veient que som un país amb poca tradició lectora, tracta d’augmentar les seves vendes fent servir tot tipus d’hams-reclam. I és clar, la gent pica. Però el quiosquer acaba ben fart de reclamacions, cupons, cartilles i devolucions. Ell va muntar un quiosc o una llibreria, no una botiga de souvenirs!

Un dels pocs punts de venda que encara resten al centre de Puigcerdà s’està plantejant de deixar de vendre premsa. El resultat és que quan l’altre punt expenedor estigui de vacances, serà pràcticament impossible aconseguir cap diari a la Vila.

Entenc que el mercat és lliure, però potser que algú posi remei a aquesta patètica i lamentable situació. Com és possible que una població de gairebé 10.000 habitants no tingui un servei decent i estable de venda de premsa? Aquesta és la imatge que volem donar? I, molt pitjor, aquests són els serveis que estem disposats a acceptar?

La culpa, però, és sobre tot dels diaris que amb les seves punyeteres promocions estan enfonsant el sector. No és només Puigcerdà. Darrerament s’ha registrat a la província de Girona un descens generalitzat del nombre de punts de venda de premsa. Potser que s’ho facin mirar ben mirat o aquí caurà Samsó amb tots els filisteus.

1 Comments:

At 3:34 p. m., Blogger Meister said...

A Manresa passa el mateix... Vius al centre i t'has de desplaçar en cotxe 5 minuts fins a la universitat per aconseguir trobar un quiosc.

Sembla mentida la quantitat de promocions, fascicles, revistes extra amb informació televisiva, propaganda i merdes amb vinagre que arriben a incloure. Ah, i perquè no parles dels diaris esportius, que també és força escandalós.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home