07 d’agost 2007

Quin futur!

L’altre dia estava parlant amb un alcalde cerdà i em va comentar una cosa que em va deixar al·lucinat. Sembla ser que feia poc havia assistit a una reunió amb el secretari general de Política Territorial de la Generalitat de Catalunya i la resta d’alcaldes de la Cerdanya.

Parlant de la construcció, un dels alcaldes –no em va voler dir quin- va dir que ja estava bé amb això de voler limitar tant la construcció, que si continuaven així, “les nostres dones no podran anar a netejar les cases dels de segona residència i els nostres fills no podran fer de jardiners”.

Que cadascú en tregui la valoració que en cregui oportuna, jo faré la meva, tot autocensurant-me, perquè si no, les diria de molt grosses.

En primer lloc, sembla ser que l’únic futur que tenim els cerdans és fer de súbdits dels estadants. Vaja, si ets dona, a netejar escales i cases i si ets home, a fer de jardiner. Quina gran visió de futur! Per què hem d’estudiar i formar-nos si, total, ja tenim el futur planificat per aquesta ment preclara?

En segon lloc, no cal que ens esforcem a crear nous llocs de treball, ni a portar noves indústries a la comarca. Ja està tot dat i beneït: la neteja i la jardineria, això són opcions de futur! Sense menystenir aquestes feines, que prou importants són, em sembla del tot inacceptable que l’única opció de futur que es proposi sigui aquesta.

Senyor alcalde X, com que no sé a qui em dirigeixo, no puc posar-li nom, cosa que em dol, però sigui qui sigui, si us plau: vagi-se’n. Deixi el municipi en mans d’algú més optimista i amb una mica més de visió de futur. No ens vengui un futur tan reduït. No sé si té dona o si té fills, però pensi que no tothom és com vostè. Que hi ha gent que aspira a guanyar-se la vida d’una altra manera. Que per això molt jovent de la comarca estudia i es deixa els colzes, perquè volen ser enginyers, advocats, metges, fusters o mecànics.

Senyor alcalde X, no sé qui l’ha escollit, però m’agradaria que els seus votants sapiguessin quina visió tan estreta de mires té del seu futur. Entenc que hi hagi molta gent que visqui de la construcció, però per favor, n’hi ha que no, n’hi ha que creiem en altres coses i en altres modes de guanyar-nos la vida. Però és clar, és molt improbable que vostè faci res per crear llocs de treball per aquests enginyers, advocats, metges, fusters o mecànics. Pel que sembla, ja tenen el seu futur escrit, almenys al seu municipi.

Sàpiga, però, que no tots pensem com vostè. Que alguns ens guanyem la vida d’altra manera. Que no tothom viu directament o indirecta de la construcció i, per tant, ha de permetre que es destrossi la comarca en nom del progrès, per tenir pa avui i passar misèria demà. Però vostè vagi fent, home, que sembla que ho té tot controlat.

1 Comments:

At 3:25 p. m., Anonymous Anònim said...

Totalment d'acord amb la teva opinió de que no es pot ser tan estret de mires.

En som uns quants de cerdans que hem estudiat i que, una vegada volem tornar a casa, ens trobem mancats de la possibilitat d'exercir d'allò que hem estat estudiant...
Les polítiques del ajuntaments cerdans han estat orientades cares a la gent de fora la comarca; ara, i cada vegada més, s´adonaran que el que calia fer era treballar pels de casa.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home