06 d’agost 2007

Llívia i la història

Dissabte al capvespre va tenir lloc a la sala de convencions de l’Hotel Sant Guillem de Llívia la presentació del XVI Quadern d’Informació Municipal i de la Petita Història de Llívia. L’acte va comptar, entre d’altres, amb la col·laboració del Sr. Anscari Manel Mundó, doctor en Història de l’Església, catedràtic de Paleografia i Diplomàtica a la Universitat Autònoma de Barcelona i Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. A l’acte hi va assistir força públic.

Potser el més destacat d’aquest acte és la periodicitat i la longevitat que els Quaderns d’Informació Municipal de Llívia ens vénen oferint des de fa més de vint anys. En aquests, es publiquen articles de divulgació sobre Llívia i sobre la Cerdanya, poesia, vivències personals, entrevistes i multitud de dades sobre Llívia.

És d’agrair l’existència d’aquests quaderns, impulsats pel Sr. Josep Vinyet i Estebanell, alma mater també del Festival de Música de Llíva, ja que són únics a la comarca. Cap altre municipi té una publicació similar, ni en qualitat, ni en extensió, ni en periodicitat i esdevé un exemple a seguir per tots aquells que s’estimen el seu poble i la cultura.

Dins de l’acte de la presentació es va fer una petita glosa d’alguns dels esdeveniments històrics més notables que han marcat la història de la Vila de Llívia, la qual celebra engyany el 750è aniversari de la seva creació. Evidentment, Llívia és molt més antiga que no pas això, però es tracta de l’efemèride del fet pel qual es concedeix als habitants del castell de Llívia la possibilitat de baixar a la plana i edificar allà un poble, concessió aquesta que farà el rei Jaume I. Serà l’emperador Carles V qui posteriorment concedirà el títol de Vila a Llívia que tan vital hauria de ser després amb el Tractat dels Pirineus.

La història de Llívia és curulla de fets remarcables, molts d’ells lligats fortament a la història de Catalunya: la invasió romana, el naixement del casal català, les aliances entre cristians i musulmans, el Tractat dels Pirineus… És curiós que un lloc tan petit tingui tanta i tanta història. Però no en va Llívia era municipi romà quan moltes poblacions catalanes que avui són ciutats ni existien o no passaven de ser simples llogarrets.

L’antiga capital de la Cerdanya té un lloc especial al cor dels cerdans. Possiblement per la seva antigor, possiblement pel seu fet fronterer d’enclavament que la fa tan característica i que tant de joc ha donat al llarg de la seva història recent.

És potser per això que la història recent de Llívia està tan lligada a la política i a la cultura. I és d’agrair la gran quantitat de persones que viuen o estiuegen a Llívia que han aportat tant al seu enriquiment cultural. Llívia és, doncs, un model a seguir per molts altres que es miren molt el melic però que són incapaços d’articular cap proposta cultural duradora i remarcable.