11 de desembre 2017

Això s’acaba



Sé que amb aquest escrit no guanyaré gaires amics, però tinc per costum dir el que penso amb sinceritat. Això sempre ho he tingut com una premisa. Allà va: el model de l’esquí com a font dinamitzadora de l’economia comença a estar obsolet i ho estarà del tot molt aviat.

El principal responsable, tal i com he dit en altres ocasions, és l’escalfament global de la Terra. Cada any que passa, augmenta la temperatura mitjana del planeta. Això fa que el nostre país, que es troba preocupantment a prop de l’Àfrica, tingui cada vegada episodis tèrmics més forts, precipitacions més irregulars i sobretot, que la cota de neu pugi cada vegada més.

Si volem continuar depenent de l’esquí, no ens quedarà més remei que invertir-hi més i més diners, més aigua, més electricitat (per fabricar neu artificial) i crec que això no és sostenible a llarg termini.

L’aigua és un recurs cada cop més escàs. La Cerdanya no és una comarca de clima atlàntic, com la Vall d’Aran. Aquí l’aigua escasseja i tot i que a les zones muntanyoses plou més que a la vall, tampoc és per llançar-hi coets, la veritat.

Altrament, fabricar neu artificial comporta no només cada cop més aigua, sinó més electricitat. En fi, que ho mirem com ho mirem, el turisme basat en l’esquí no és rentable ecològicament.

Però després està la qüestió econòmica. El sector de l’esquí dóna molta feina a molta gent. De la comarca? Bé, molts sí, però també molts vénen de fora. A més a més, el gran negoci el fan les pistes d’esquí i tot el que hi ha al seu voltant. Algunes són privades i els diners se’n van a fora, com passa amb les gran superfícies.

Però és que també està el sector públic, com és el cas de la Molina, on les infraestructures són públiques i finançades amb els diners dels impostos de tothom, mentre que el benefici és privat. I encara se’n vanten, cosa que trobo totalment irracional i fora de lloc.

Bé, el cert és que el negoci de la neu continuarà encara uns quants anys, però insisteixo en què hem de començar a cercar altres vies, perquè això s’acaba. Alguns anys seran excepcionalment bons, amb molta neu i de bona qualitat. Però la tendència mitjana no és aquesta. Potser que ens ho fem mirar abans que no sigui massa tard.

Això no farà mal a ningú. L’esquí continuarà i potser es transformarà, però hem de cercar alternatives.


1 Comments:

At 4:50 p. m., Anonymous jordi said...

Els comptes son una mica diferents de com els veus. Si, els negocis son privats, però l'IVA el tenen que pagar, la SS dels treballadors també, aquests treballadors consumeixen i per tant paguen impostos.
Es una roda una mica complexa, però al cap i a la fi, es queden molts diners a la comarca.
I si, estic d'acord en que es tenen que mirar alternatives de negoci.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home