21 de juny 2017

El problema del botellon



És evident que fa anys que Puigcerdà pateix cada nit de dissabte d’un problema d’ordre públic: el botellon. Aquest es dóna, sobretot, en una sèrie d’espais públics força cèntrics (plaça del Call, jardins del Consell Comarcal, pàrquing del Museu Cerdà, etc) que afecten en major o menor mesura al descans nocturn dels veïns i fins i tot a la seguretat de la gent que per allà vulgui transitar i, per descomptat, a la integritat del mobiliari públic urbà.

Tot això es veu agreujat perquè la major part dels responsables del lamentable espectacle que es dóna aquestes nits són gent molt jove (generalment, menors) que no té cap mania d’aconseguir il·legalment alcohol (i altres substàncies prohibides) i consumir-lo a la via pública, cosa que està doblement prohibida (per ser consum en via pública i per ser menors d’edat).

Per què no s’evita aquest desordre i aquestes il·legalitats? En primer lloc, els principals responsables, no ho perdem de vista, són els pares d’aquests menors. Que no saben què fan els seus fills quan surten per les nits i arriben a altes hores de la matinada a casa?

Altrament, estan les forces d’ordre públic, bàsicament, la policia municipal i els Mossos d’Esquadra. Hi ha un problema d’efectius, això ho tinc clar, però em costa de creure que no es pugui fer res. I en tot cas, sempre se’n poden contractar més, perquè crec que es tracta d’un problema molt seriós que afecta molta gent (tant els directament implicats al botellon, com als veïns dels voltants).

Què s’hi pot fer? Primer, mirar de raonar amb aquestes persones. I si no s’avenen a raons, s’ha de fer complir la llei. Potser restarà alguns vots, però això no és excusa per no fer allò que és correcte. Si cal requisar l’alcohol, es fa. Si cal passar cada mitja hora pels llocs del botellon i repetir el procediment, es fa. És una qüestió de voluntat política.

Què pot passar si es fa això? Doncs que el problema es desplaci a llocs més allunyats del centre urbà. Bé, és possible. Però si es detecten nous focus, es pot procedir de la mateixa manera.

Tinc confiança en què això s’acabarà solucionant? Doncs no, per desgràcia. Els joves continuaran fent botellon on puguin. Per desgràcia és una moda que ha arribat per quedar-s’hi. Al menys de moment. Però això no és excusa per què les autoritats responsables no actuïn.

Una possible solució és avisar als pares dels menors implicats. Ja sabem que tots els joves són uns ganàpies excepte els meus fills: aquests són uns santets que beuen aigua i són supersans. Bé sí, és clar. Però potser si s’avisa als pares unes quantes vegades, aquests hi posaran remei.

La veritat és que veient com molts pares eduquen els seus fills, tinc els meus dubtes, però com a mínim que no sigui per no haver-ho intentat de totes maneres.


2 Comments:

At 5:59 p. m., Blogger Bastet37 said...

És una llàstima fer un volt algunes nits per la Vila i veure molts menors literalment "a quatre potes" de la torradera, o el que sigui, que porten.

Bona idea això d'avisar els pares.

 
At 10:04 p. m., Anonymous Anònim said...

A veure... No entenc. Fas un escrit crític, perfecte. Molts raonaments els compartim, tanmateix milites i ocupes en un càrrec en un partit que a nivell municipal té la paella pel mànec. És així. Aquest partit, a l'Ajuntament de Puigcerdà, retira multes que els municipals posen (si hi vas, t'ho expliquen, no és pas un secret), no contracten municipals i el servei és col. lapse, no cumpleix la llei al no tenir el rati mínim de policies per al municipi. No deixa de ser... Incongruent. Aquesta és la paraula.De que serveix un escrit si realment el que cal és plantar cara i dir el nom del porc?

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home