24 d’abril 2017

Els XXXIV Jocs Florals de Cerdanya



Enguany he pogut formar part per segona vegada a la meva vida del Jurat dels Jocs Florals de Cerdanya (Alp). Ha estat, per descomptat, una experiència molt interessant que volia compartir amb tots vosaltres.

S’hi presenten un munt de categories, des dels 6 anys fins a majors de 18 anys, tant en prosa com en poesia. Segons el meu parer, els més difícils de jutjar són els de les categories infantils, perquè t’has de posar al seu nivell, cosa gens ni mica fàcil per a un adult.

Un altre tret dels Jocs Florals, que ja recordo de la meva primera intervenció com a Jurat, és que les categories corresponents als adolescents, tenen poca participació, que no qualitat, que en solen tenir i molta, però són poquets.

Pel que fa als adults, la majoria de participants són persones de 60 anys o més, cosa que sorprén, perquè d’edats inferiors, n’hi ha molt pocs, també. És un fenomen que potser caldria analitzar amb una certa cura.

No és que sigui dolent, però potser seria més enriquidor si hi hagués participants de totes les edats. El cert és que els nens i joves solen escriure, i quan comencen a dominar l’art de narrar o de fer poemes, se’n desdiuen i els perdem com a creadors.

Potser és un fenomen natural, com amb tantes i tantes coses. També deu passar amb els que toquen un instrument musical o amb els que juguen a hoquei gel. Suposo que són coses de l’edat i amb la introducció a l’edat adulta, que no sempre té lloc pels hàbits de la infància i de l’adolescència.