22 de juny 2009

Andorra i la Vall del Querol

La setmana passada vaig estar parlant amb una senyora que regenta un negoci a Portè, a la vall de Querol, sobre el tema de la connexió de l'estació d'esquí de Portè anb Andorra. La veritat és que abans de parlar-hi tenia una posició molt definida en contra de l'amplicació, però com en totes les històries humanes, sempre hi ha dues cares, com a mínim.

El cert és que aquesta connexió permetria de revitalitzar l'economia de la vall del Querol, que no és que sigui precisament per llançar-hi coets. D'altra banda, suposaria una certa destrossa a la part alta de la vall del Querol, una zona ecològicament molt sensible, amb abundant presència d'espècies botàniques d'alta muntanya, algunes d'elles en risc d'extinció.

Actualment, la zona es pot considerar un jardí d'alta muntanya. Però he pogut constatar que molt poca gent se n'adona. Com a molt, algun excursionista despistat. Els pocs establiments comercials de Portè es limiten a la restauració o l'hoteleria i poca cosa més i no se'ls veu molt pròspers.

L'estació d'esquí de Portè és petita, de caràcter municipal i necessita urgentment d'una inversió econòmica per renovar-ne les instal•lacions. Però el municipi no s'ho pot permetre i l'estat no hi ajuda en absolut, a diferència del cas de la Generalitat de Catalunya, amb estacions com La Molina, que són de la seva titularitat.

París cau massa lluny de Portè i es veu que l'administració francesa no té interès a invertir-hi ni un euro. D'altra banda, els andorrans són a tocar i volen i poder aportar diners. Però per desgràcia, també volen estendre el seu nefast model de fer les coses, gens respectuós amb el medi ambient.

La vall del Querol està doblement amenaçada: d'una banda, des del vessant econòmic, corre el risc de caure en l'oblit i la pobresa; d'una altra banda, el possible desdoblament de la carretera del túnel del Pimorent i la possible connexió de Portè amb Andorra poden malmetre totalment un paisatge idíl•lic.

No acabo d'entendre per què no s'han desenvolupat negocis que explotin de manera sostenible el medi ambient a la vall del Querol, tal i com s'ha fet en altres indrets de la Cerdanya o del sud de França. I és una llàstima, perquè el seu patrimoni natural i cultural és d'allò més notable.