16 d’abril 2008

Els exèrcits de la nit

L’escriptor i divulgador científic nord-americà Isaac Asimov denominava “els exèrcits de la nit” a tots aquells fanàtics seguidors de les pseudociències i d’altres “sabers” sense fonamentació lògica ni científica. Per desgràcia, lluny d’haver-ne cada vegada menys, els nostres temps en propicien el seu resorgiment i proliferació.

Llegeixo amb una barreja de preocupació i de conya una carta publicada a La Vanguardia que parla d’uns suposats corrents subterranis d’aigua d’allò més impressionants –un dels quals passa prop o sota de Puigcerdà- estudiats per “prestigiosos radiestesistes” (o sigui, aquells senyors que van amb una vareta o un pèndol cercant aigua) i els proposa com a possible solució a la sequera que pateix Catalunya.

Sense entrar a parlar de corrents subterranis d’aigua, que existeixen i estan més que estudiats pels geòlegs, em costa de creure que hi hagi encara gent amb dos dits de front que creguin en aquestes coses. Ja sé que hi ha gent molt respectacle que creu en la radiestesia. Però això no fa cert el que afirma la radiestesia.

A fi de comptes, hi ha moltíssima gent al Carib que creu en el vudú i no per això sortiré disparat a la botiga més propera de vetes-i-fils a comprar-me un joc d’agulles per fer-li la punyeta a les persones que pitjor en caiguin. El fet que els països del Carib no tinguin un PIB per càpita massa elevat, no fa que les seves creences siguin més creïbles que les pseudociències d’occident o d’orient: l’homeopatia, l’astrologia, el poder curatiu dels cristalls, la radiestèsia, la geomància, la cartomància, la quiromància o el feng-shui.

Ep! Has dit l’homeopatia? Però si això és molt respectable a França! I tant que ho és. Suposo que el fet que les principals empreses homeopàtiques del món siguin franceses no deu tenir res a veure… I és clar, el bruixot de la tribu en alguns indrets de l’Àfrica també té molt bona premsa. El que passa és que són menys visibles que els habitants de la moderna França. Però posats a escollir entre homeopatia (sense CAP fonament científic) i els remeis tradicionals del bruixot… jo em quedo amb la medicina, tu, que almenys aquesta sí que funciona!

Recordem que l’expresident dels Estats Units, Ronald Reagan, el cap de l’estat més poderós, industrialitzat i tecnològicament avançat del món, tenia com a principal assessora personal… una astròloga! Però, és clar, parlem d’un país on milions de persones neguen la teoria de l’evolució, creuen que la terra és plana o que la SIDA és un càstig de Déu contra els homosexuals…

En fi, nois, aneu buscant corrents subterranis pel país, que mentre feu això, no fareu més mal. Però no pretengueu que ens ho prenem seriosament, perquè una cosa són les aficions personals de cadascú i una altra allò que és fa amb diners públics. Podria pendre nota el Conseller Saura i els seus estudis de feng-shui per les casernes dels Mossos d’Esquadra.

5 Comments:

At 11:12 a. m., Anonymous Anònim said...

Et podria mostrar efectes físics increïbles de l'aigua on estadísticament no hi ha cap àtom d'un metall que et farien canviar radicalment la teva postura sobre l'homeopatia. Et passaré, si ho trobo, uns estudis d'un físic japonès i les estructures de l'aigua que és realment fascinant.

 
At 11:19 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Trobo molt estrany que si l'homeopatia té fonament científic, cap científic hagi publicat uns estudis concloents a Nature o a Science, per posar un parell d'exemples.

El dia que la comunitat científica ho accepti, llavors jo també ho acceptaré. Mentrestant, continuo essent escèptic. Una flor no fa primavera ;)

 
At 4:16 p. m., Anonymous Anònim said...

Ja t'ho dic jo el perquè no ha sortit a Nature o a Science: interès econòmic del negoci dels laboratoris farmacèutics. Sé d'una revista russa, que publica el govern rus a través d'un dels seus "tallers" que ha publicat estudis seriosos. També el Japó i sé d'un investigador de Berkeley molt prestigiós que fa estudis dels cristalls que formen les gotes d'aigua de composts homeopàtics. Tampoc oblidis que a Alemanya (país farmacèutic per antonomàsia) enlloc d'utilitzar els glòbuls homeopàtics utilitza les solucions amb els principis actius que els componen, on la dosi te la dónes tu... curiosament també per la seguretat social.

També hi havia molts defensors del sistema geocèntric... fins que un bon dia van canviar d'idea. I, tenint en compte els interessos econòmics que hi ha pel mig, combinats amb la nul·la possibilitat de fer la ciència certa (principi d'incertesa), no crec que ni tu ni jo ens puguem pronunciar més enllà de simples impressions osmòtiques sobre temes d'aquesta índole!

Ah, i una flor no fa primavera, però oi que és bonica anar-la a veure a la muntanya? Cull força xicoies home i fés un bon tiberi!

T'envio la memòria d'activitats al mail.

Cuida't

 
At 9:05 p. m., Blogger Salvador said...

Meister, podries precisar una mica què vol dir això de "la nul·la possibilitat de fer la ciència certa (principi d'incertesa)". Et refereixes al principi de Heisenberg? I en aquest cas si la ciència no és certa per què ho hauria de ser aquest principi?

 
At 9:15 a. m., Anonymous Anònim said...

Res és cert, tot és inexacte i, en qualsevol cas, impossible d'obtenir-ne una certesa absoluta més enllà del dubte inherent en el mateix. El principi de Heisenberg ha de ser tractat pel mateix criteri i, en conseqüència, tampoc és cert. Però tampoc és cert que no puguis traspassar una paret i per això no et tires de cap contra ella una vegada i una altra. En alguna cosa ens hem d'agafar per anar visquent sense massa bonys al cap, oi?

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home