Democràcia urbanística
L’altre dia vaig escoltar unes declaracions de l’Alcalde de Puigcerdà, Joan Planella, per Televisió dels Pirineus parlant de la futura remodelació urbanística del centre històric de Puigcerdà, que comprendria les places dels Herois, Santa Maria, Cabrinetty i el passeig 10 d’Abril.
Va comentar una cosa que em va sobtar: que s’obriria un concurs d’idees i que seria la gent del poble qui decidiria quin model de centre urbà vol mitjançant una consulta popular.
Trobo que es tracta d’una idea encertada, ja que hi ha molts interessos contraposats i de vegades els que més criden són els que se’n surten amb la seva, tot i representar una minoria dins la població.
Recordem projectes recents com el del pàrquing Saba o els pisos de protecció oficial de la plaça del Call. Només es va escoltar la veu d’uns pocs, bàsicament dels comerciants i no de tots aquests, sinó bàsicament els dels carrers més cèntrics.
Penso que si tots podem opinar sobre el Puigcerdà que volem per al futur,
La principal preocupació o tema de discusió, però, me’l veig venir: cotxes sí o cotxes no. Jo ho tinc claríssim i ho dic obertament i així ho defensaré allà on vagi: penso que no hi ha d’haver cotxes al centre del poble.
Ara bé, també crec que s’hauria d’estudiar molt seriosament la possibilitat d’habilitar un gran espai d’aparcament, si no al centre, cosa que resulta físicament impossible, sí relativament a prop o, si no queda més remei, als afores. Aquest aparcament hauria d’absorbir les necessitats d’aparcament i ser gratuït.
Qui vulgui deixar el cotxe al centre, ja disposa –pagant- del pàrquing municipal o del pàrquing Saba. No és que em sembli bé, però ara com ara, l’estructura urbanística de Puigcerdà és la que és.
Així doncs, crec que un centre urbà sense cotxes es descongestionaria, facilitaria projectes de millorament notable de la imatge de Puigcerdà i permetria passejar lliurement per tota la vila, amb un conseqüent increment de l’activitat econòmica que això reportaria.
No ens enganyem: a tots els indrets on s’ha tancat l’accés de vehicles al centre d’una població amb comerços hi ha hagut una gran oposició inicial per part d’aquests, però passat un cert temps, un cop vistos els avantatges econòmics que això reporta, els mateixos comerciants no han volgut ni a sentir a parlar de tornar a tenir cotxes. Mireu si no, l’exemple de poblacions com Granollers, per exemple.
Però el més important és que s’escolti més la veu del poble i no se’ns imposin per decret solucions urbanístiques que afecten tothom i que tots després hem de patir, sense ni tan sols escoltar-nos.
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home