04 d’agost 2010

Mirant el cel

Ahir per la nit, amb uns amics vam anar a un lloc relativament allunyat de la contaminació lluminosa cerdana per intentar veure una aurora boreal, car que hi havia una alerta d'aquest fenomen. Per desgràcia, el que no sabíem, és que l'alerta no era prou "potent" i l'aurora difícilment podia haver arribat a les nostres latituds.

Aquestes coses ja passen amb la premsa i les notícies científiques: no tenen especialistes i es limiten a reproduir allò que diuen les agències, molts cops amb poc fonament científic. Una llàstima, perquè podríem haver aprofitat el temps millor, tot i que contemplar el firmament nocturn des de la Cerdanya sempre sol ser un plaer, especialment en un dia sense lluna, com va ser ahir.

No és l'única ocasió de mirar el cel. Abans-d'ahir al capvespre, vam poder contemplar al cel un espectacular arc de Sant Martí extraordinàriament brillant, amb l'arc secundari ben visible i fins i tot un dels arcs supernumeraris, que només es veuen quan la magnitud del fenomen és prou important.

D'aquí a una setmana, tindrem ocasió de tornar a mirar novament el cel nocturn, concretament la nit del 12 al 13 d'agost, de matinada, quan tindrà lloc el màxim de la pluja d'estrelles coneguda com llàgrimes de Sant Llorenç o, científicament parlant, les Perseides.

Enguany, la lluna nova hauria de permetre una bona observació del fenomen, sempre que la meteorologia ho permeti, és clar. I és que les nits cerdanes, tot i que a l'agost ja solen refrescar, solen ser molt interessants des del punt de vista astronòmic. Us les recomano.

1 Comments:

At 10:32 p. m., Blogger Meister said...

Sou uns freaks. Si els d'space.com no hi donen el vist-i-plau, no val pas la pena sortir de casa. I mirat amb la inexorable perspectiva del temps, les últimes dues sortides astronòmiques (boreal + perseides)... un fracàs absolut. xD Esteu de pega nois!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home