20 de juliol 2010

Un Matthew Tree iconoclasta

Dilluns, 12 de juliol va tenir lloc a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà la conferència inaugural de la Universitat d'Estiu de Puigcerdà, dictada enguany per l'escriptor anglocatalà Matthew Tree.

Matthew Tree, irònic, iconoclasta i heterodox va carregar contra el concepte actual d'universitat i va afirmar que aquesta institució ha perdut el nord i que no té res a veure amb el sentit fundacional de la institució.

Tree va explicar la seva experiència personal a la universitat britànica, molt més elitista que la nostra i de la seva reacció contrària a allò que allí hi va experimentar. Va parlar de la creació d'una casta dirigent, allunyada de la realitat, pseudoculta, incapaç d'expressar sentiments personals o de debatre de manera realista.

És evident que la universitat al nostre país no és tan elitista -en general- i que les coses són diferents, però alguns dels vicis que va descriure de la universitat anglesa també s'hi troben presents, a la nostra universitat.

La conferència va ser molt interessant i vaig disfrutar especialment veient com es removien en els seus seients algunes persones a qui tinc per especialment elitistes i superficials, perquè de fet, estaven essent atacades dialectalment pel ponent que havien convidat. Reconec que sóc dolent i que va ser una experiència força agradable, però és que aquestes coses de vegades, les carrega el dimoni.

A títol personal, he de dir que estic completament d'acord amb tot el que va dir en Matthew Tree, a qui admiro com a persona i com a escriptor i de qui recomano entusiàsticament, sobre tot, el seu darrer llibre: Negre de merda. El racisme explicat als blancs, on fa una descripció de la persecució contra els negres nord-americans i de la Shoah, veritablement colpidora.