Xerrada sobre la toponímia
Divendres, 23 de juliol, va tenir lloc al Museu Cerdà una interessantíssima xerrada sobre la toponímia del municipi de Montellà-Martinet. La xerrada la va impartir Hawah Rosell i Vergés, que és l'autora del treball sobre toponímia que va guanyar un premi a la recerca comarcal que concedeix anualment la Universitat de Girona.
La toponímia és una d'aquelles coses en les quals hom no sol parar atenció, malgrat que formen part del nostre patrimoni secular. Quan es perd un topònim, es perd per a sempre i això té conseqüències. Per exemple, si examinem un document antic on surt un topònim del qual hem perdut la pista, és força probable que mai més no podrem ubicar-lo al mapa i haurem perdut informació.
Els topònims són quelcom més que informació per als estudiosos. Són el nom dels llocs, generalment habitats o propers a zones habitades. Formen part de la nostra cultura i de la nostra història i és molt important preservar-los amb treballs com els que ha fet la Hawah.
Per aquest motiu, el Grup de Recerca de Cerdanya ha decidit iniciar un projecte global a tota la comarca de la Cerdanya a fi de realitzar i promoure la realització de treballs que recullin la toponímia menor de tots els municipis cerdans.
Creiem que és una tasca molt important a realitzar durant els propers anys, abans que els darrers informants bons coneixedors del territori es perdin per sempre i tots restem orfes d'aquesta part del nostre patrimoni.
1 Comments:
Hola,
Tens tota la raó amb el tema dels topónims de Cerdanya, especialment és clar aquells referits a la toponimia menor que és la que més facilment es perd...quan vaig disenyar la fitxa catalografica que serviria per al catàleg dels pergamins va ser un dels punts importants recullir les toponimies i aquest va ser un bon esforç al llarg de la catalogació, evidentment sense l'ajut d'en Sebastià Bosom no hauria estat possible i encara així, en certs moments ell mateix recorria a informants de Cerdanya que encara eren capaços de localitzar toponimies,i l'obra sobre les toponimies ja existent i hem de pensar que moltes estaven en llatí i després vam voler arrodonir l'esforç amb la redacció dels índex del catàleg dels quals en Sebastià es va abocar en la feixuga tasca de fer precisament l'index de topónims... crec que s'hauria de tenir en compte
Publica un comentari a l'entrada
<< Home