02 de febrer 2009

El municipi més poblat de Cerdanya

Fa poc ens van dir que l'oficina de Medi Ambient de la Cerdanya s'ubicaria a Bellver. Ara, ens assabentem que la nova oficina del Parc Natural del Cadí-Moixeró s'establirà a Talló, al municipi de Bellver.

El primer que cal dir, és que molt bé pels bellverencs. Realment s'ho han guanyat. A base de demanar i de moure's, han aconseguit un parell d'infraestructures força interessants i uns quants llocs de treball més per al municipi.

El segon que vull dir és que tinc la sensació que Puigcerdà, s'ha omplert tant de transfronterisme que s'ha oblidat que era la capital de la Cerdanya. Per cert, ja veieu com ens llueix el transfronterisme en temes com el de la sèquia de Puigcerdà. Si continuem a aquest pas, acabarem essent només el municipi més poblat de la comarca.

Hem renunciat a tenir un Museu comarcal durant un munt d'anys; hem renunciat a tenir un espai escènic municipal -digueu-li teatre o com vulgueu-, ja que el que ara hi ha és privat. Això sí, amb una reforma ben cara pagada amb diners públics.

Sembla que s'ha apostat, en canvi, per tenir grans espais públics lliures de cotxes. Sí, em refereixo a les famoses places peatonals. Clar que ningú no pateixi, que no semblaran buides: aviat s'ompliran de terrasses i de xiringuitos diversos. És qüestió de temps.

Això sí, la gent continuarà pujant al poble, deixaran el cotxe a Rigolisa i vindran a passejar dissabte per la tarda després d'esquiar a l'hivern o de prendre el sol a l'estiu. Ara bé, de calés no en veurem pas gaires.

No sé ben bé quina política de futur volen les actuals autoritats per a Puigcerdà, però em començo a pensar que no n'hi ha cap de concreta, llevat de portar el dia a dia i de fugir endavant amb projectes més o menys ciclopis que ja pagaran els que vinguin després.

Mentrestant, no ja les comarques veïnes, sinó els altres municipis cerdans van fent la viu-viu com formiguetes previsores, mentre nosaltres anem de urbs del Pirineu que no és model ja per a ningú.