16 de febrer 2009

Això no interessa

Els grups municipals de l'Ajuntament de Puigcerdà estan esverats per la proposta de Patrimoni de la Generalitat de canviar el projecte inicial dels baixos del local de pisos de protecció oficial de la plaça del Call, de tal manera que, en comptes de tenir un terra de cristall que permetria fer visibles les restes medievals, ara volen cobrir-ho tot amb planxes metàl•liques.

Això no és una simple qüestió d'estètica. Pensem que l'edifici sencer va ser concebut per poder mostrar les restes i va ser aixecat sobre uns pilons especials que han permès de conservar les restes del subsòl, que pertanyen al call jueu medieval excavat de Puigcerdà, d'on han sortit peces úniques a tot Europa.

Però ara, ves a saber amb quina excusa (calés, segur!) diuen que al terra s'haurien de posar planxes de metall, de tal manera que de les restes només es veurà una part petita i de fet, la menys significativa. Perfecte!

No és que l'Ajuntament hagi tingut mai gaire interès en aquestes restes. De fet ha rebutjat la possibilitat de mostrar les construccions de la resta de la plaça. Però sí que ha mostrat interès pel local de conferències de la planta baixa que permetria, alhora, exposar part de les restes arqueològiques del call i fer-ne un punt d'informació.

No hem d'oblidar que el turisme jueu sol ser d'alt poder adquisitiu i prové de totes parts del món i que si les restes tinguessin prou interès, podrien entrar dins del circuit internacional de calls jueus, amb el benefici turístic immediat per a la comarca.

Per tant, no entenc a sant de què la Generalitat se'n retracta i vol tapar unes restes prou interessants amb l'excusa capciosa de la manca de diners, quan tampoc estem parlant precisament d'un projecte amb un cost excepcional. Espero que la pressió realitzada pels diferents grups polítics de l'Ajuntament serveixi d'alguna cosa.

1 Comments:

At 8:32 p. m., Blogger Meister said...

Si fossin restes palestines no hi hauria la meitat de problemes... i més d'un s'hi manifestaria a favor.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home