14 de novembre 2008

Poltergeists a Puigcerdà

Ahir vaig veure sorprès la nova polèmica que s'ha desfermat a Puigcerdà sobre la reforma de les places. Sembla ser que han aparegut uns ossos humans arran de les obres de remodelació de la plaça dels Herois i algú va fer un atrucada anònima als serveis provincials de Patrimoni per tal d'informar d'això i, possiblement, amb la intenció que s'aturessin les obres.

No cal dir que l'alcalde treia foc pels queixals perquè ho veu com una maniobra dilatòria dels comerciants per tal de retardar les obres. Paranoies a part, va ser força lamentable veure les imatges de l'alcalde dient que a ell, l'empresa que porta les obres no li havia dit res dels ossos, mentre una senyora mostrava a càmera un parell de fotografies d'un fèmur i una mandíbula.

El senyor alcalde sap que cada vegada que es fan obres a la plaça de Santa Maria o dels Herois surten restes humanes, perquè antigament aquesta zona era un cementiri. De fet, possiblement ell mateix de petit havia jugat o coneixia algú que havia jugat amb ossos. Tots ho hem viscut. Per tant, no cal que ningú li informi de res, que ho sap prou bé, com la resta de vilatans.

El que trobo força més inquietant és que ningú hagi plantejat el fet que es vulguin posar terrasses -un element lúdic- a sobre d'un antic cementiri. Suposo que no passarà res, perquè fa molts anys que tenim terrasses en aquestes places i no sembla que els esperits s'hagin aparegut i provocat cap terrabastall, però si continuen emprenyant-los, igual ens donen algun ensurt...

Ironies a part, en altres llocs, aquest fet seria gravíssim. A Israel mateix, s'han produït greus disturbis perquè els israelians volen construir a sobre d'un antic cementiri palestí. Aquí, en canvi, posem terrassetes per fer el vermut i quatre patates i a tothom li sembla bé.

Clar que després d'haver-nos carregat l'antiga muralla de Puigcerdà per fer cases, una església gòtica per ser un destorb arquitectònic, una altra església per fer un gimnàs, un call jueu i unes muralles per fer un pàrquing, una estàtua per fer nosa, un pou de glac per fer passar una carretera i un embarcador modernista per fer una mena de cosa rara, i un campanar per fer llambordes, ja no vindrà pas d'aquí, oi?

3 Comments:

At 1:51 p. m., Anonymous Anònim said...

En aquests casos no se si riure o plorar. Ja que el mal està fet, que investiguin i mirin de treure tot el que hi ha a sota de les places.

 
At 7:51 a. m., Blogger ALP2500 said...

El poble que oblida la seva història esta condemnat a repetir.la potser lo que tindria que fer l'Ajuntament si es que vol reformar les places es trasl.ladar tots aquets ossos a un altre lloc, això de tapar el passat amb ciment no crec que sigui una bona idea. Lo més greu de tot es que com a mínim l'Ajuntament ho hauria de saber tot això i sinó ho saps segur que encara queden avis que recordin que allò era un cementiri i que diguin de on anava a on arribava, la veu de l'experiència a vegades es molt important.

 
At 12:09 a. m., Blogger Meister said...

I ara dieu-me quants de vosaltres estarieu disposats a que us apugessin els impostos per treure tots els òssos de totes les places, fer les anàlisis d'ADN, identificar-les i tornar-les a enterrar de nou, havent tingut el poble potes enlaire pel cap baix un parell d'anys...

Quan la cosa toca la butxaca... ja són figues d'un altre paner.

Més recursos pels vius i menys pels morts. Jo mateix no vull ni que em fotin en un cementiri, ja hauré gastat prou en vida com per hipotecar el futur dels meus fills un cop mort...

La solució? Que els carreguin amb una pala, fotin un bon forat sota uns arbres en un parc i hi posin un monòlit recordant el trasllat i punt. Millor servei no ens donaran: adob.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home