11 de juny 2008

Les dues cares de la moneda

Llegeixo amb premsa amb una certa sorpresa que Puigcerdà vol fer pel 15 d’agost una mena de Fira de mostres del Pirineu, amb estands turístics, actuacions musicals i teatrals i amb un seguit d’actes culturals i de xerrades sobre el Pirineu.

He de dir que la idea m’ha sorprès. Ara bé, aquesta és d’aquelles notícies que es poden explicar de dues maneres totalment contraposades. Com que no m’acabo de decidir per cap de les dues, tot i que he estat rumiant una estoneta, us poso les dues i vosaltres mateixos.

Enfocament positiu:

Fer una trobada/fira sobre el Pirineu em sembla, per se, ja una bona idea. Als pirinencs ens manca identitat i hi ha un gran desconeixement entre nosaltres mateixos. Anem tot sovint a Manresa, a Barcelona o a Nova York, però gairebé mai no visitem Sort, o Les o la Pobla. Hem visitat bocabadats el gran canyó del Colorado, però desconeixem la bellesa majestuosa d’Ordesa.

Per tant, una fira que ens acosti i permeti que ens coneixem una mica millor tots plegats sempre em semblarà una bona notícia. A més a més, donar-li un aspecte cultural i festiu a l’acte em sembla millor que no només un conjunt d’avorrides conferències a alt nivell entre els polítics per dir-se sempre les mateixes coses i que no interessen ningú, ni a ells mateixos, de fet.

A més a més, és un acte nou al bell mig de l’estiu, que estarà nodrit de molt públic i que donarà una mica de contingut a aquestes dates, buides d’altra banda d’events, com no sigui alguna festa major o algun concert en una església cerdana.

Enfocament negatiu:

Sí, molt bé, pirinencs tots. Però calia fer a Puigcerdà, en la temporada de màxima afluència turística, una fira per promocionar la resta del Pirineu? Vaja, que sembla que estiguem cridant als quatre vents que aquí ens sobra la gent i que millor que marxin a un altre lloc del Pirineu.

D’altra banda, calia fer aquest acte el 15 d’agost, moment en què l’afluència turística de la comarca és extrema? Ens hem de gastar els calés per entretenir els turistes o hauríem de gastar-nos-els en altres dates menys concorregudes per atreure’ls? Per què hem de fer res en unes dates en què no s’hi cab a tota la comarca, quan ningú no sortirà guanyant perquè ni bars, ni restaurants, ni botigues, ni hotels donen a l’abast?

Finalment, ho fem ben bé als afores de Puigcerdà, perquè prop del centre ens hem menjat tots els espais aprofitables. Així, ja ni caldrà que els que vinguin pugin al centre de la Vila. Un altre cop a la major part del comerç puigcerdanès?

Com podeu veure, opinions enfrontades. De ben segur que totes dues postures se sentiran quan arribi l’hora. La meva posició personal es troba més a prop de la part positiva de l’event que no pas de la negativa, però cal tenir tots els caps lligats, si no volem fer el ridícul.


Ja de pas, es podria intentar fer venir gent del Pirineu francès, el gran oblidat de sempre. Ja sé que ells van a la seva i que no ens tenen en compte per a gaire cosa, però si realment volem ser un referent, hauríem d’incloure’ls també.


Mare de Déu dels Pallots,
no els fareu contents a tots.



1 Comments:

At 12:09 p. m., Blogger Chabier Lozano said...

La verdat ye que la fecha no ye guaire encertata, pero, a priori, sí que me pareix una buena ideya. Tot sía per el desarrollo (sostenible) d'estes lugars.
Se nunca se fa, caldría meter-ie bel stand d'es blocaires d'el Pirineu :)

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home