31 d’agost 2007

Microlocals

Darrerament la nostra empresa ha estat cercant un local en condicions per poder-nos-hi traslladar ja que al lloc on érem -un pis- ja no hi cabíem, tot i que aquest era força gran. Però hem trigat més de tres anys en trobar el local en qüestió. Com és possible que a Puigcerdà sigui impossible trobar un local d’oficines una mica espaiós?

Ja no parlem de preus, que aquesta seria una altra qüestió. Simplement, poder trobar un local. Per descomptat, teníem la possibilitat de desplaçar-nos als afores, a la zona industrial i agafar una nau enorme i condicionar-la. Però, a part del cost immens que això comportava, tampoc hi havia naus de les dimensions que necessitàvem: o eren petites o eren enormes.

De debò que ens prenem seriosament això que volem viure dels serveis? Una empresa que està en creixement té veritables problemes per trobar un local d’oficines. De fer, no hi ha cap edifici d’oficines a Puigcerdà. N’hi ha cap de previst en la gran ampliació urbanística que es vol fer? Algú ho ha previst? Molt em temo que no.

Sembla que els locals a Puigcerdà només poden ser o botigues o naus industrials per a les empreses relacionades amb la construcció o per grans magatzems. No hi ha cap política que afavoreixi l’aparició d’empreses de serveis d’una certa potència.

Això sí, després tot és omplir-se la boca parlant de futur i de creixement urbanístic, de convertir Puigcerdà en una ciutat de serveis i bla, bla, bla, però de política efectica, cap.

Això comporta altres problemàtiques. Per exemple, trobar un local d’unes certes dimensions –ja no dic al centre del poble, sinó a prop- és pràcticament impossible. Com volem que ningú instal·li cap bar musical d’unes certes dimensions o cap restaurant una mica gran si no hi ha locals?

Per trobar un restaurant de moltes places, hem d’anar als afores de Puigcerdà i tampoc hi abunden. Tanmateix, si vols trobar un local de lleure on hi càpiga prou gent o que tingui ambients diferenciats o on s’hi puguin fer actuacions musicals en directe, has de sortir del nucli urbà o canviar de municipi. I de vegades ni això.

Ens manquen molts serveis que en altres indrets hi són, simplement, perquè l’espai de creixement urbanístic no s’ha dedicat tot a fer cases i botiguetes. Sense anar més lluny, l’altre dia vaig anar a la Seu d’Urgell i vaig poder deixar el cotxe en un pàrquing gratuït a dos minuts caminant de la catedral. Això és pensar amb el cap i no anar concedint llicències urbanístiques a dojo passant olímpicament de cap mena de planificació real!