Torna el negre
Si, torna el negre. Concretament, el de l’uniforme dels capellans. Trobo que darrerament la presència de l’església a l’esfera pública de Puigcerdà ha augmentat notablement. I això que amb anteriors governs municipals ja ens vam acostumar a veure el senyor alcalde i la corporació municipal en ple al darrere de la processó de divendres sant, i alguna regidora fins i tot amb vel i peineta i olè! O bé a veure beneir carrers i places conforme aquests eren remodelats.
No estic en contra de cap confessió religiosa per se i menys d’una que és majoritària al nostre país com és la catòlica, però pensava que la separació entre església i estat havia estat un dels grans avenços de finals del segle XX a Espanya i ara veig que això no era sinó una ficció més o menys calculada.
No entenc, per exemple, que per la festa Major, s’hagi de fer una missa a la qual hagin d’assistir els membres de la corporació municipal en representació del municipi. Val a dir que representen només els catòlics i m’atreviria a dir que no tots els catòlics volen ser representats en un acte pastoral pels polítics, que haurien de mantenir-se neutrals. Una altra qüestió és que un polític catòlic hi vagi a títol personal. Això és del tot respectable, però em consta que alguns dels que assisteixen a aquests actes ho fan per obligació o pel què diran més que no pas per una qüestió de fe autèntica.
Ja posats, crec que el que fan està doblement malament: d’una banda, fan veure que tots som catòlics i d’una altra, es fan passar molts cops per catòlics quan no ho són en absolut. Crec que els mateixos catòlics haurien de protestar per aquest fet. Si no ets creient, per què hi vas a un acte d’aquestes característiques? Molta hipocresia és el que hi ha.
Darrerament, he pogut veure com aquesta intersecció interessada entre la vida pública i l’església catòlica se solapaven dos cops més. Una a l’acte d’homenatge de Ràdio Puigcerdà i l’altra, a la Festa del Trinxat. Deixeu-me que li dediqui unes paraules a tots dos actes, perquè crec que s’ho valen.
Sobre l’homenatge, sembla que allà on hi ha gent d’una determinada edat, automàticament hi ha d’haver una missa “oficial”, cosa que no entenc ni comparteixo. De fet, el motiu pel qual no ho vaig anar a l’homenatge, en part, va ser per això. Si a sobre convidem el Bisbe de la Seu, ja tenim el sursum corda assegurat (mai millor dit).
Altrament, no entenc perquè es fa un homenatge a una emissora feixista i pròpia de la dictadura en plena democràcia. És que no tenim altres coses que recordar i homenatjar molt més saludables per la memòria?
Sobre la festa del trinxat, la meva postura és força coneguda. Trobo que és una carallotada, però en fi, si volen celebrar-la, que la celebrin. Ara, això sí, li demano públicament al senyor Alcalde que a l’Ajuntament noli costi ni un euro dels diners de la nostra butxaca, perquè no deixa de ser un acte de propaganda política, que no de promoció de la Vila, perquè bàsicament qui hi va són ciutadans puigcerdanesos.
I per favor, deixeu ja de patrocinar el xató de Sitges i altres productes foranis. Com si a Cerdanya no poguéssim confegir un menú amb productes locals que ens calgui de recórrer a productes de fora i promocionar-los a preu d’or!
5 Comments:
Ara no sé com funciona però seria excel·lent elaborar algun postre amb iogur/formatge de Cerdanya i cerveses artesanes d'aquí
Massa sovint la separació entre poder públic i església no és gens clara. Ni processons amb polítics, ni misses dins els actes "oficials".
La religió -sigui quina sigui- s'ha de circumscriure a l'àmbit estrictament privat.
tota la raó del mon. Es de suposar que estem en un estat laic i això no es compleix. Amb el tema del trinxat, qui vulgui cols i trumfes, que se les pagui de la seva butxaca.
Si algú publica les xifres exactes miraré quan ens ha costat a cadascun de nosaltres.
Molt em temo que els càlculs que vam fer eren força "encertats" malhauradament.
Em refereixo a l'opció B, la que deies tu.
Publica un comentari a l'entrada
<< Home