Nuclears
Ens havien dit sempre que les nuclears eren el mal menor per combatre el canvi climàtic, que eren prou segures, que allò que va passar a Txernobyl va ser l'excepció que confirma la regla, que estava regida per inútils i que era una tecnologia arcaica.
Però ara, al Japó, una potència tecnològica, amb tècnics molt qualificats i amb un disseny molt més segur que el de Txernobyl, ha passat el que ha passat. I què ha passat? Doncs que quan les coses han anat molt maldades, la central s'ha descontrolat i encara sort que la cosa no ha anat a majors, tot i la contaminació radiactiva que han alliberat.
Parlem clar. Què fem amb les nuclears? És evident que no es desmuntaran de la nit al dia. Hi ha molts països que en depenen. Catalunya mateix obté el 50% de l'energia elèctrica d'aquest tipus de centrals. I tots volem tenir llum quan encenem l'interruptor. I si és possible, que l'energia sigui barata i que no contamini. Però avui dia, tenir-ho tot, és impossible.
O renunciem a l'energia barata o renunciem a seguretat. El problema de la nuclear, no és tant que sigui perillosa -que ho és- sinó el tema dels residus. Ens diuen que és una energia relativament barata, però si és així, és perquè s'estalvia en sistemes de seguretat i perquè no es comptabilitza el que costarà de mantenir els residus nuclears que es produeixen.
Potser en un futur no gaire llunyà, podrem tractar els residus i tornar-los inerts, però a dia d'avui és força evident que no s'està investigant en aquesta matèria tant com s'hauria de fer.
A llarg termini, potser l'energia termonuclear serà la solució: combustible disponible pertot arreu, produirien pocs residus, són molt segures (si les coses van maldades, en comptes d'esclatar, s'apaguen) i tothom podria accedir-hi. Però la tecnologia encara no està disponible. De fer, no estem segurs de si estarà disponible en poc temps o es trigaran dècades en controlar l'energia que fa funcionar el Sol.
Ara com ara, només podem fer equilibris entre les energies perilloses (nuclears, tèrmiques), les que tenen impactes ecològics indirectes (hidrauliques) i les alternatives (eòlica, solar, biomassa) que també tenen els seus problemes i que no són prou efectives encara.
I sobre tot, més que produir megavatis, caldrà produir negavatis, o sigui: estalviar. Aquesta és la clau per tal que tota la Humanitat pugui desenvolupar-se i tenir un nivell de vida acceptable amb els recursos de què disposem actualment.
2 Comments:
L'autor ha eliminat aquest comentari.
La seguretat, afegida al tema residus, és un argument més que de pes, per anar tancant les centrals nuclears.
S'estan creant unes necessitats exagerades de tenir més electricitat.
A la Cerdanya s'estan fent disbarats amb la contaminació lumínica, per exemple noves urbanitzacions a Llívia i altres poblacions, competicions municipals a veure qui posa més fanals i més a prop els uns dels altres.
Només és un exemple de voler gastar més del necessari.
Publica un comentari a l'entrada
<< Home