23 de desembre 2009

Balanç del 2009

S'apropa el final de l'any i és hora de començar a fer balanç d'allò que han estat els darrers dotxe mesos.

Hem vist a Puigcerdà una profunda remodelació urbanística motivada per la construcció del nou Hospital Transfronterer, al voltant del qual sorgirà un nou barri i que desplaçarà el centre demogràfic de la Vila cap als afores i la reforma de les places de l'Ajuntament, dels Herois, de Santa Maria, el passeig 10 d'Abril i, properament, la plaça Cabrinetty.

Aquesta reforma ha provocat protestes d'un cert sector de comerciants de la Vila per la pèrdua de places d'aparcament al centre del poble.

Les reformes urbanístiques han comportat també una certa reordenació del tràfic rodat de Puigcerdà.

El desplaçament del centre cap a la perifèria s'ha vist reforçat al sector de la baronia amb nous locals de lleure i al sector de la closa de l'àngel, l'edificació d'un punt d'informació sobre el Tractat dels Pirineus, al costat de l'escola Llums del Nord.

En un futur no gaire llunyà està prevista la creació d'una nova escola al mateix sector per donar sortida a les necessitats educatives de la Vila.

D'altra banda, s'ha reordenat el pàrquing de les Teresines i s'ha fet molt més accessible i amb un major nombre de places.

També s'està aixecant un nou edifici esportiu al Poliesportiu de Puigcerdà, que servirà per donar sortida a la demanda creixent de certs esports.

Ha estat, doncs, un any important en inversions urbanístiques, amb més o menys encert i amb més o menys consens ciutadà.

Pel que fa a allò que encara cueja, està l'activació del Museu o el problema dels aparcaments.

Però sense dubte, allò que més ha marcat l'any 2009 ha estat la crisi econòmica, que ha afectat especialment la construcció i en menor mesura el turisme. Això ha comportat una rebaixa important d'ingressos públics (impostos, llicències d'obres) i privats (beneficis empresarials, inversions). També hem vist com una part de la població forània retornava als seus països d'origen, en no tenir aquí feina.

Finalment, hem pogut veure com alguns municipis cerdans han decidit optar per organitzar referèndums sobre l'autodeterminació de Catalunya. El primer d'ells, Bolvir, amb una bona participació (més del 42% del cens) i altres s'estan preparant: Alp i possiblement Bellver de Cerdanya.

Ha estat, això sí, un any atípic, fruit de la cojuntura econòmica i d'aquesta sensació de desànim i d'inseguretat que voleia una mica pertot arreu. Esperem que el proper any sigui millor que aquest.