17 de novembre 2008

Setmana de la Ciència a Cerdanya

Aquest cap de setmana ha tingut lloc a la Cerdanya la celebració de la Setmana de la Ciència, amb un seguit d'activitats organitzades pel "Grup de Recerca de Cerdanya" de recent constitució, amb el patrocini de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Puigcerdà.

Divendres per la nit, al Museu Cerdà, es va projectar la pel•lícula "GATTACA" i posteriorment va tenir lloc una taula rodona per tractar el tema: "L'enginyeria genètica aplicada als humans", amb força intervencions del públic, cosa que demostra l'interès pel tema. A la taula rodona estaven en Francesc Lage, llicenciat en Bioquímica, l'Eduard Porta, llicenciat en Enginyeria Genètica i jo mateix, com a moderador i advocat del diable.

Dissabte per la tarda, també al Museu Cerdà, Josep Oriol Font, doctor en Història i especialista en Arqueoastronomia, va donar una conferència magistral sobre la seva tesi on estudiava els megàlits catalans i llurs orientacions i ho relacionava amb les posicions de sortida i posta del sol.

Per la nit, vam fer una sortida amb telescopis a Guils, on vam poder gaudir d'una magnífica i serena nit per contemplar el firmament: la lluna, les constel•lacions, alguna nebulosa... L'Oriol Font ens va fer una magnífica xerrada sobre els principals astres que podíem observar i en Gael Piguillem, llicenciat en Ciències Físiques es va encarregar de les observacions telescòpiques.

Diumenge pel matí, vam fer una sortida geològica per la Cerdanya, a càrrec d'Albert Ramos, llicenciat en Geologia. Vam anar a Guils on, des d'un esplèndid mirador, ens va explicar la formació a grans trets del relleu de la Cerdanya. Després, vam desplaçar-nos fins als xaragalls (o estorragalls) d'All, on vam poder observar uns magnífics cons de dejecció erosionats. La sortida va concloure a la bassa de Sanavastre, antiga explotació minera de lignit, on va poder completar les explicacions sobre la plana cerdana.

En total han participat unes 75 persones en la Setmana de la Ciència a Cerdanya i estem força satisfets dels resultats. Caldrà millorar la difusió per properes edicions i possiblement ampliar el ventall d'activitats, tot i que algunes d'elles, com la sortida nocturna o la sortida geològica possiblement es mantindran en properes edicions.

1 Comments:

At 12:56 p. m., Anonymous Anònim said...

realment es fa difícil gaudir a la cerdanya d'activitats d'aquest estil i és d'agrair que hi hagi gent que hi treballi.
edavant amb iniciatives com aquesta!!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home