02 de juliol 2008

Una nova dinàmica urbana

Continua la polèmica dels pàrquings a Puigcerdà. La veritat és que després d'haver-me escoltat les raons i desraons de les diferents parts implicades, arribo a la conclusió que, certament, hi ha molta demagògia en aquest assumpte i que no s'han analitzat bé les coses.

Amb això no li dono la raó ni als comerciants ni a l'Ajuntament. Simplement vull constatar una sèrie de dades i opinions que trobo de calaix i que espero que serveixin per aclarir una mica el debat, tot i que tal i com estan les coses, dubto molt que així sigui.

En primer lloc, des de l'Ajuntament es diu que el pàrquing SABA té una ocupació molt baixa i que no val la pena de fer-ne cap altre. Molt bé, això és cert per als dies d'entre setmana, però els caps de setmana i festius, el pàrquing SABA està ple. D'altra banda, entenc que fer un pàrquing per omplir-lo només els caps de setmana no és rentable per a ningú.

En segon lloc, des de l'Ajuntament es diu que els comerciants han comprat un munt de tiquets de pàrquing gratuït per a obsequiar als seus clients i que encara resten per repartir-ne molts. Bé, i què? Això és un argument? Simplement no s'han repartit encara perquè no hi ha hagut ocasió.

En tercer lloc, des de l'Ajuntament es diu que les places de zona blava del centre urbà i segons un estudi de SABA, estan ocupades en bona mesura tot el dia pels mateixos cotxes, deixant entreveure que són els mateixos botiguers qui les ocupen. Bé, ho dubto molt.

De debò els botiguers s'escapen cada dues hores, plogui, nevi o tinguin la botiga plena a renovar el tiquet de l'aparcament? No els sortiria més a compte ocupar el pàrquing SABA a un preu molt més reduït quan es contracta per volums de temps massiu i a sobre tenir el vehicle resguardat de les inclemències del temps? Em sembla que és de calaix i que això no cola.

En quart lloc, des dels comerciants es demana un pàrquing cèntric. Doncs serà que no. No hi ha espai per aquest equipament al centre de Puigcerdà. No es pot aixecar alegrement el passeig 10 d'abril, perquè hi ha túnels subterranis i possiblement sortirien restes arqueològiques que farien aturar les obres sine die. És això el que es vol? O tornem a l'època de "vinga noi, fot aquí el ciment abans que se n'adonin".

D'altra banda, un pàrquing a Higini de Rivera no seria prou gran per cobrir les demandes del poble i implicaria un enrenou terrorífic durant molt de temps, ja que alteraria la circulació de la Vila, ja de per si molt complicada, durant més d'un any.

En cinquè lloc, des de l'Ajuntament s'estan creant noves places d'aparcament -és un dir- a la perifèria del poble que s'aniran convertint en zona blava conforme desapareguin les zones blaves del centre de la Vila. Bé, a mi particularment no m'agrada, però si es vol tenir places peatonals, em temo que no hi ha alternativa.

A tot això cal afegir un aspecte econòmic molt simple: l'espai d'aparcament a Puigcerdà és molt reduït. Ampliar-lo amb pàrquings és molt car i el poc espai disponible té una demanda molt superior a l'oferta. Conclusió: els preus pugen i cal establir zones blaves, possiblement molt cares.

Molts cops m'he queixat que la zona blava de Puigcerdà és més cara que la de Berga o la de la Seu, però també és cert que la demanda d'aparcaments d'aquestes poblacions en funció del seu espai disponible, és molt més petita, per la qual cosa és normal que tinguin un preu més barat.

Las mala planificació urbanística de Puigcerdà és la responsable d'aquest garbuix i en són culpables totes les administracions municipals del darrer mig segle. En no haver reservat espais cèntrics per a l'aparcament, ara en patim les conseqüències.

La dinàmica urbana de Puigcerdà està canviant i no cal ser gaire espavilat per veure per on van els trets. Els locals de lleure nocturn es veuran progressivament traslladats fora del centre urbà; s'estan habilitant zones a la perifèria per noves superfícies comercials i les zones de naus industrials del sector de sant Marc faran crèixer per aquest sector bona part del sector comercial i de lleure de la Vila.

A tot això, cal afegir el creixement urbanístic previst al sector de Rigolisa, independentment que es dugui a terme o no l'hospital transfronterer. És evident que el comerç i els locals de lleure hauran d'estendre's per tot Puigcerdà i deixar de tenir el centre de la població com a únic referent. Això, en part, farà disposar de millors locals per a aquestes activitats i a preus més raonables.

L'era en què Puigcerdà es reduïa al carrer Major i al carrer Espanya està a punt d'acabar-se. Això no és bo ni dolent, simplement és una transformació de la dinàmica urbana que afecta a una població massa comprimida al seu centre històric i que vol crèixer i desenvolupar-se.