07 de setembre 2007

Festes patronals

L’altre dia em van oferir, com a membre de la junta de certa associació cerdana, anar a fer la típica ofrena floral a la patrona de Puigcerdà, la Verge de la Sagristia, el dia 8 de setembre.

Per qüestions personals, m’hi vaig negar. Bàsicament, perquè no crec en aquestes coses, tot i que les respecto molt i em semblaria una falta de respecte a aquells que sí que hi creuen, anar a fer l’hipòcrita en una cerimònia en la qual m’hi trobaria incòmode.

Quan arriba el 8 de setembre, sempre reflexiono sobre aquesta qüestió: ha d’estar l’estat representat en una cerimònia religiosa d’una creença particular quan, en teoria, formem part d’un estat laic i aconfesional?

Dit d’una altra manera, què hi pinten les autoritats a la missa del 8 de setembre? I quan parlo d’autoritats, no em refereixo només als regidors de l’Ajuntament, sinó també a representants de la policia i de la Guàrdia Civil.

D’una banda estan aquells que creuen que es tracta d’una tradició i que com a tal, cal respectar-la. D’una altra, estan aquells que pensen que quan les autoritats polítiques s’impliquen en un acte d’aquestes característiques, estan anant en nom de tots, tant dels catòl·lics, com dels protestants, dels musulmans, dels testimonis de Jehovà, dels agnòstics i dels ateus. Com quadra això?

Pel que fa a la societat civil, la cosa és diferent. Si una associació decideix democràticament anar-hi, doncs benvinguda sigui. A fi de comptes, és una associació lliure. Però la corporació municipal o les forces armades, formen part de l’estat i haurien de representar-nos a tots, no només a la majoria catòl·lica.

D’altra banda, què passaria si en un determinat poble de Catalunya hi hagués una majoria de musulmans? Haurien d’anar les autoritats a la mesquita de torn? O a la sinagoga?

Personalment, si fos regidor, no hi aniria a un acte d’aquestes característiques. Ja dic, respecto molt les tradicions, però crec que l’aconfessionalisme de l’estat, passa pel davant de la tradició.

Naturalment, dubto que la major part dels regidors es facin aquestes reflexions. Simplement és un dia per vestir-se de gala i anar a xuclar càmera. Tu, que els vots són els vots!

1 Comments:

At 8:18 p. m., Blogger Meister said...

Ja et ben asseguro que alguns se la fan aquesta pregunta. Al cap i a la fi, les autoritats hi van a títol personal a aquests actes, i així tenen excusa. Jo estic amb tu, no hi haurien d'anar a fotre res. La tradició judeocristiana està en ple declivi dins dels estats laics i anar a missa és més una obligació Carreteriana ("anar a missa 2 cops l'any no fa mal a ningú") que no pas una decisió del consistori. També crec que hi ha el component "por". La por de l'església i de les autoritats religioses que sempre han pintat molt en la història mundial. La cèlebre frase "con la iglesia hemos topado" ho resumeix. Per sort o per desgràcia, els musulmans són minoria, igual que els de Jehovà i demés confessionalitats, incloc també els ateus i els agnòstics que se'ls en ben refot el que fan les autoritats (total ni el 50% va a votar). Així doncs, que vagin fent, sortint a les fotos els que vulguin i anar a complir l'expedient els que hi van obligats i no per convicció, fins que algú els foti una denúncia o els plantegi un acte amb musulmans i llavors s'ho hagin de replantejar.

Salut!!

P.S.: Ves madurant la idea d'un acte obert al poble amb el rerefons del canvi climàtic i el reciclatge, amb possibles conferències i un taller per nanos. ;) Quan torni de vacances n'hem de parlar i no ho podem posposar!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home