12 de setembre 2007

Diada deslluïda

Són manies meves o la Diada de Catalunya a Puigcerdà és més aviat calamitosa? Perquè, a veure, sembla que a tot arreu es fan unes celebracions institucionals prou dignes, però aquí no hi ha manera. Què passa que el poble sembla un cementiri cada Onze de setembre?

El principal acte és una caminada a Bell-lloch que conclou amb… una missa!!! Però, de debò, des de quan la Diada té res a veure amb la religió? No hi ha prou festes religioses a l’any que aquí també ha de treure cap l’Església? Per favor!!!

Després, una arrossada popular i per la tarda unes sardanes. I punt. Què, doncs? Se’ns ha acabat el pressupost per celebracions?

Trobo patètic veure tots els regidors mudadets i pentinadets anant darrere de la Verge de la Sagristia el dia 8, i per la Diada tothom al camp a fer una costellada. Quina mena de país és aquest? La Festa Nacional de Catalunya es mereixeria una mica més de respecte, no trobeu?

Sort que tenim un Ajuntament governat per ERC des de fa més d’una dècada, que si no encara ni això! On són per l’Onze de setembre els catalanistes que fan discursos sobiranistes la resta de l’any?

Costa tant de fer una celebració digna? No sé, una hissada de la Senyera, el cant dels Segadors i el de la Senyera, uns discursets, bé, alguna cosa una mica lluïda. Doncs no, anem-hi tots cap a Bell-lloch –que per cert, està a França, per molt Catalunya nord que li vulguem dir, ells com si sentissin ploure. Devem ser l’únic poble que celebra la Diada fora del seu terme municipal. Originals, però, ja ho som, ja.

I les sardanes suposo que les fan quasi per obligació, completament deslligades de la resta de la jornada i quasi d’amagatotis, a la plaça de l’Alguer. Sí, senyor. Sort que tenim un Ajuntament catalanista, que si no ens canvien la Diada pel dia de la Hispanidad.

Cap a on hem d’anar si ni nosaltres mateixos ens prenem les nostres tradicions seriosament? Què tant a parlar d’independència ni de sobirania si ni una trista Diada sóm capaços d’organitzar? Imagineu-vos bastir tot un país!

Més d’alegria, per favor, que la Diada no és només penjar una senyera del campanar i engalindainar uns quants fanals de la Vila. Una mica més de respecte institucional i després aneu a donar lliçons als altres. Però abans poseu en ordre casa vostra.

4 Comments:

At 4:57 p. m., Anonymous Anònim said...

Molt bé: caldria revifar la diada a la cerdanya en general però.....i als cerdans, qui els revifarà perquè canviin d'actitud i es tornin més participatius???

Potser peco de pesimista però a la cerdanya tenim la mala costum d'ignorar la major part d'actes culturals, festius, que tenen lloc.

 
At 5:33 p. m., Anonymous Anònim said...

D'acord.
Potser si els Cerdans veuen que les celebracions van d'acord amb el que te de ser, hi participaran mes. Potser es pel que diu l'Enric que s'en desentenen. Jo personalment estic d'acord amb el que diu, fa temps que penso el mateix.
Jo hem nego a anar a Belloch a fer el paperina...
I la festa major que ???

 
At 12:51 a. m., Anonymous Anònim said...

Representa teòricament que anar a Bell-lloc és un acte reivindicatiu de catalanitat i sobre la sobirania catalana de la muntanya, que se'ns va expropiar del terme. Personalment penso que el tema de la diada cadascú hi ha d'aportar el granet de sorra. Si es demanen actes institucionals, diran que si no ens podem gastar els diners en altres coses, si no es fan, perquè no es fan, i al final els diners arriben on arriben i no més enllà. Crec que la reivindicació de la diada hauria de ser una cosa dedicada a la societat civil perquè al cap i a la fi, si quasibé el 50% del poble són andalusos, gallecs i inmigrants, i em quedo curt, què collons fem celebrant la diada i no celebrant el dia de Galícia o d'Andalusia? Les celebracions són reflex de la gent, i aquest podria ser un bon motiu per explicar la particular idiosincràsia d'aquest dia a la nostra vila.

Salut!

 
At 4:10 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Desconeixia el fet de l'expropiació, Meister, gràcies per dir-nos-ho.

D'altra banda, un acte oficial no costa un duro. No cal fer gaire cosa, simplement fer l'acte en sí: una hissada, l'himne, etc. Que vols fer-lo més lluït? D'acord, contractes una coral i fas un piscolabis. Però això no és tan car i, sincerament, crec que val la pena. És la festa nacional de Catalunya. Si no tenim diners per això, traiem la senyera de l'Ajuntament, posem-nos tots a parlar castellà i "apag y vámonos" :D

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home