23 de febrer 2006

El Museu Cerdà

Portem divuit anys amb el Museu Cerdà i aquest encara no funciona, tot i que ja ha assolit la seva majoria d'edat. La primera pregunta que em ve al cap és: per què? Com es possible que després de cinc legislatures i quatre administracions municipals (Llombart, Rosell, Carretero i Planella) una infraestructura cultural de primer ordre com el Museu encara no estigui enllestida?

Per manca de diners no serà, perquè en aquests divuit anys s'han fet tot tipus d'inversions en edificis, places, remodelacions, etc, sigui amb diners del municipi, sigui amb diners d'altres administracions. Però el Museu, tot i que ara sembla que avança, continua sense ser operatiu.

En aquest temps, però, al Museu s'hi han fet moltes activitats culturals. No parlo ja de la Sala de Convencions, que es gestiona des del Museu, si bé és independent de la funció principal d'aquest. Parlo de les activitats del propi Museu: exposicions fotogràfiques i de concursos locals, trobades, cursos, les Jornades Micològiques, xerrades...

Això tot i la manca de personal: només dues persones, una de les quals és el director que sovint ha de deixar la seva feina per encarregar-se dels problemes tècnics de la Sala de Convencions, freqüents i mai del tot solucionats, o de la calefacció, o de les obres, o de...

En aquest temps, a més a més, el Museu ha hagut d'exercir funcions que no li pertocaven, com per exemple, d'escola de primària. Quan l'escola Alfons I es va quedar petita i mentre es feien les obres per encabir més alumnes en unes instal.lacions ja obsoletes, una part del Museu es va haver de destinar a aquesta funció, amb el cost addicional que representa fer envans i serveis per després haver-los de tirar a terra un altre cop, o desfer el pati exterior per convertir-lo en un pati de jocs.

La funció més original, però, ha estat i encara és la de traster. És a dir, un edifici enorme que ha costat una fortuna rehabilitar, es fa servir com a lloc on col.locar trastos que ningú no sap on deixar, tot perquè el municipi no disposa d'un magatzem en condicions o d'espais per a funcions similars. Així, si voleu veure el mobiliari de la capella de Gràcia que actualment es troba en obres, només cal que us hi atanseu al Museu i podreu gaudir de l'espectacle.

I com és que resten espais buits al Museu? Doncs perquè encara no és un Museu. Mentrestant, un munt de peces grans es troben en magatzems llogats en altres municipis que anem pagant trinco-trinco cada mes. No passa res, la casa és forta, però després manquen diners i vénen les retallades.

A més, moltes peces arqueològiques que s'han anat trobant els darrers anys a les excavacions es troben als magatzems de Girona perquè no poden estar al Museu, donat que aquest encara no és obert al públic i no disposa d'un magatzem en condicions.

Una altra tasca del Museu és la de fer exposicions de quadres, de fotografies, de cartells. Aquesta tampoc és la funció principal del Museu, però ves, Puigcerdà no disposa de cap sala d'exposicions en condicions i el Museu és una mena d'espai multifuncional, on tan aviat exposem coses com deixem runes. Visca!

Cal reconèixer que una certa mala sort ha acompanyat aquest edifici des de bon començament. Sempre han sortit tot tipus de problemes amb les obres i amb les empreses encarregades. També hi ha hagut mala sort (o mala execució) amb les obres de la coberta de l'edifici d'administració, fins al punt que al despatx del director hi havia unes goteres endèmiques que estaven formant estalactites i que donaven una imatge pèssima.

La manca de diners no és cap excusa, perquè bona part del Museu ha estat finançat amb fons europeus, que encara es continuen rebent i emprant a tal efecte. Tot i així, el Museu no es pot obrir oficialment encara perquè, entre altres coses, no disposa d'un magatzem en condicions. Caldrà sacrificar la planta baixa perquè, pel que sembla, no hi ha diners per fer-ne un de nou en condicions (i de pas augmentar l'espai útil del Museu) en el pati inferior.

Quin és el motiu? Doncs que la Generalitat no té un euro per al nostre museu, ja que fins i tot sembla que li molesti que es faci una infraestructura d'aquestes característiques fora de Barcelona.

A sobre, l'Ajuntament tampoc té diners per assumir una obra tan important. Sí que en té, però, per fer gimnasos al poliesportiu, per fer places noves o altres reformes de gran nivell. Però per al Museu no en té, tot i els anys que porta esperant.

Hom arriba a pensar que no es creu en ell. De fet, els fets semblen indicar precisament això. És una llàstima. No tant per la cultura a Puigcerdà i, de retruc, a tota la comarca, sinó perquè un Museu en condicions és, a més d'un element dinamitzador cultural de primer ordre, un centre d'atractiu turístic.

Moltes vegades es parla amb un cert to queixós, que només es viu de la construcció i del turisme de cap de setmana. Per què no s'hi esmercen recursos a atreure un turisme de qualitat i d'entre setmana? El Museu pot ser un dels pols d'atracció, en especial si els continguts són els adients i es fa arreu una promoció publicitària en condicions.

Finalment, només un detallet que podeu comprovar vosaltres mateixos i que és mostra de la desídia en què viu el Museu Cerdà. Mireu la seva pàgina web:

http://www.museucerda.com/

Quant temps fa que no s'actualitza? Un altre detall: fixeu-vos en el títol de la finestra del navegador. Posa: "Mudeu credà". Si cerqueu a qualsevol buscador, surt "Mudeu credà". Quina mala imatge que estem donant! Doncs bé, sembla que tot i els precs del director del Museu, ningú no se n'ocupa. És igual, total és el web del Museu...