15 d’octubre 2012

Reinventant la cultura


Avui al programa Àgora es tracta un tema de força actualitat: què hem de fer amb la Cultura en aquest país? Degut a l’increment dels preus de tot (IVA, costos, etc), a la reducció de subvencions públiques i privades degut a la terrible crisi econòmica que patim i al descens de la capacitat adquisitiva dels particulars, la cultura ha entrat en crisi.

Hem, però, de diferenciar entre cultura general i espectacles. Els espectacles solen ser una part del món cultural. És evident que els espectacles, com el cinema, el teatre, la dansa o la música solen requerir d’una infraestructura que té un preu no negligible i que pateixen molt més que altres fenòmens culturals.

Com a president d’una entitat cultural d’abast comarcal, sóc molt conscient que alguns d’aquests problemes afecten a tot el món cultural. La nostra associació va néixer ja en temps de crisi, així que no ha pogut gaudir mai de la mamella de l’estat ni d’altres mamelles ufanoses, que en altres temps donaven força de si.

Sempre hem viscut temps de penúries, cosa que ens ha obligat a adaptar-nos a la situació de grat o per força, vulgues no vulgues, així que no puc parlar per experiència pròpia de com eren les coses abans. Però sí tinc clar que el món cultural es troba immers en una profunda crisi de la qual s’haurà de rescatar ell tot sol, si és que vol continuar existint.

Com es menja això? La veritat és que no ho tinc clar. L’únic que puc dir és què hem fet nosaltres: anar a pidolar a pertot arreu, però també assumir les nostres pròpies responsabilitats i apujar les quotes de soci, gestionar molt millor els recursos, associar-nos amb altres entitats locals i supracomarcals i fer servir la imaginació. I, per descomptat, “abusar” de la bona fe dels nostres col·laboradors, sense els quals seria del tot impossible realitzar tantes activitats.

En aquest sentit, vull posar un exemple. A molts indrets del país, les festes majors es financien passant el plateret i que la gent hi contribueixi econòmicament. D’aquesta manera, s’organitzen festes molt dignes. Ens hem acostumat que els ajuntaments paguin la festa major dels impostos generals i jo crec que això és un error. D’acord que han de contribuir fins a un cert punt, però la festa l’hauria de pagar tothom.

Sé que en època de crisi això no és gaire popular. Però ens hi haurem d’anar acostumant. Si no, potser ho acabarem perdent tot: cultura, festes i altres coses que, per desgràcia, la nostra societat materialista no considera imprescindible.