17 de setembre 2012

La llum del campanar


Ja he pogut veure la nova il·luminació nocturna del campanar de Puigcerdà, de color destacadament blanc i que ressalta molt més la pedra. La veritat és que estèticament no m’acaba de convèncer, potser perquè estava acostumat a una il·luminació ataronjada molt més homogènia, però per descomptat, és molt millor que la il·luminació estil casa-de-barrets que hi havia fins fa ben poc.

Segons m’explicava l’alcalde l’altre dia, tampoc ho han pogut fer molt diferent per tal de no depassar les normatives de contaminació lumínica (que, altrament, es passen pel forro en la il·luminació dels carrers del municipi), així que suposo que deu ser veritat.

Ja dic que es tracta d’una qüestió estètica i sobretot, vist de lluny. De prop, la il·luminació em sembla força adient, però de lluny es produeix un efecte una mica estrany a la part superior del campanar. I no sóc l’únic que opina igual.

Potser es podria suavitzar una mica. No sé, en tot cas el campanar ha tornat a ser el centre de la skyline puigcerdanesa i pot identificar-ne novament des de ben lluny, que és del que es tractava.

El que caldria fer a mig i llarg termini, és aplicar bé les normatives de contaminació lumínica a tota la il·luminació del municipi, tant la relacionada amb els edificis públics, com la dels carrers. Els nostres cels nocturns hi sortirien guanyant.