18 d’abril 2011

Deixeu en pau l'obelisc de la plaça dels Herois!

Durant molt de temps he vingut callant davant d'alguns fenòmens peculiars que ha patit la Vila. Em refereixo a tota aquesta "moda" tan "moderna" de les pseudociències, les pseudoteràpies alternatives, les energies i les sortides a llocs màgics.

En principi, res a dir, tot i que no ho comparteixo en absolut. Cadascú pot creure en allò que vulgui. Com si voleu creure en el nan que apaga el llum de la nevera quan es tanca la porta. Fins aquí, llibertat d'expressió i llibertat de creença.

Però quan determinades pràctiques i creences es fan públiques i a sobre reben el suport de les autoritats municipals, que en teoria ens han de representar a tots, llavors és quan s'ha de filar més prim.

He quedta sobtat que aquest darrer cap de setmana, un grup de persones suposadament adultes han fet un "ritual" davant de l'"obelisc egipci" (sic) de la plaça dels Herois per no sé quina bestiesa d'energies i tal.

Per favor, ja n'hi ha prou! L'obelisc dels caiguts és un símbol polític i històric, -i no té res d'egipci- no és un símbol religiós. És un homenatge als caiguts a les guerres carlines defensant la Vila i crec que és un insult a la memòria dels nostres avant-passats fer aquestes bestieses emprant-lo com a base d'un suposat cerimonial que serveix per ves-a-saber-què.

Sisplau! Una mica de seny! Si voleu fer rituals, us munteu una piràmide i us poseu a sota en rotllana, però deixeu en pau els símbols de la Vila que són de tots i no jugueu amb coses que ofenen la memòria popular.

Clar que per a vosaltres, l'única cosa sagrada són els vostres símbols i la vostra xerrameca. Els símbols dels altres no cal respectar-los, cosa que demostra quin tipus de persones sou. Vosaltres que reclameu tolerància, sou els més intolerants de tots.

El que més em dol és que el mateix Alcalde de la Vila, el Sr. Planella, beneís aquests actes i els tolerés. Es nota que s'acosten les eleccions i que cal esgarrapar vots d'on sigui. Això sí, no patiu, que per divendres sant el veurem al darrere de la processó, amb el cap cot i cara de compungit, per veure si pot esgarrapar uns quants vots més dels devots catòlics. Tot se val en nom del poder, pel que sembla.

23 Comments:

At 10:55 p. m., Anonymous Joan Closas said...

No en tenia notícia del tema, però cada cop que surten fets com aquests només em fa pensar en la cultura del país, cap on va.

Crec que d'aquí a creure en bruixes, mals esperits, i tothom que sembli diferent hi ha un pas. Només ens hi faltava el poder fàctic!

Tant de bò m'equivoqui.

 
At 10:15 a. m., Anonymous la natàlia said...

es pot dir més alt però no més clar.
bon article, Enric.

 
At 11:13 a. m., Blogger Teràpies Complementàries de la Cerdanya said...

Veiem que aquest escrit és totalment polític, i nosaltres no hi entrem en aquests temes.

Però si que volem aclarir varies coses per a tots aquests que sou tan cults.

La meditació descriu la pràctica d'un estat d'atenció concentrada sobre un objecte extern, pensament, la pròpia consciència o cap dels anteriors, excepte l'estat de concentració. La paraula meditació ve del llatí meditatio, que originalment indica un tipus d'exercici intel·lectual.

En psicologia el terme "ritual" es refereix a una acció o sèrie d'accions que una persona realitza en un context ja que no tenen un altre propòsit o raó aparent. El terme pot referir-se especialment a comportaments compulsius de persones que pateixen el transtorn obsessiu-compulsiu.

El dissabte passat, en torn a l'obelisc (Un obelisc és un monument de pedra amb forma de pilar o columna, de secció quadrada, amb quatre cares trapezoïdals iguals, lleugerament convergents, rematat superiorment amb una petita piràmide denominada piramidó. La Paraula obelisc deriva del grec obeliskos, que és el diminutiu d'obelos i significa "agulla". Generalment s'erigien sobre una base de pedra prismàtica. Els antics obeliscs es van tallar d'un sol bloc de pedra. El primer del que es té notícia és datat a l'època d'Userkaf, faraó de la dinastia V d'Egipte (2.400 aC))es va realitzar una MEDITACIÓ PER LA TERRA I PER LA PAU.

En cap moment s'ha fet cap acte religiós, ni polític, que es el que se sol fer en aquest indret... i a l'igual que es va fer allà es podia haber fet al voltant del campanar....

Per altra banda, les persones que formen aquesta associació i els seus seguidros, són persones adultes i amb molt més senys que altres que corren pel món.... i no som ni de cpa religió ni de cap partit polític.

Que tingueu molt bon dia!

 
At 11:30 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Pel que sembla l'escrit ha cogut.

En primer lloc, l'escrit no és polític, sinó cívic. Deixem les coses ben clares, ja que poseu tant d'èmfasi en les definicions etimològiques. Per cert, encara que feu servir definicions de diccionari, això no us dóna més o menys raó.

Per mi podeu meditar on us doni la gana, però sisplau, deixeu els símbols de la Vila, que són de tothom, no només vostres, en pau. El monòlit té ja un significat, concretament és un homenatge a tota la gent que va deixar la pell defensant la llibertat a la Vila durant les guerres carlines. Per tant, entenc que no és el lloc més adient per fer segons què.

Pel que fa a si sou o no d'una religió, això no és assumpte meu i en tot cas és molt respectable, tant si ho sou com si no ho sou.

 
At 11:57 a. m., Blogger Teràpies Complementàries de la Cerdanya said...

Si hem ofès algú, demanem les nostres disculpes, però no per això crec que se'ns hagi de jutjar com a persones de poc seny, intolerants i "quin tipus de persones som"...

Com be dius, els "símbols" són de tothom i de tot el poble....

 
At 3:20 p. m., Anonymous silvia said...

Sort que és de tothom i commemora la llibertat... Com dieu, una mica de seny si us plau. I una mica de cultura, obertura de ment i tolerància tampoc anirien malament.

 
At 4:12 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Precisament perquè és de tothom, no es pot emprar per qualsevol cosa. Fa temps, en una festa Major, el van fer servir per penjar-hi paperines de coloraines. Com que és de tothom...

Doncs no. És un monument commemoratiu i aquesta és la seva funció. Si voleu un obelisc per fer no sé quines commemoracions, oracions o rituals, m'és igual, us en feu un, però deixeu en pau la memòria dels difunts. No crec que sigui tan forassenyat entendre això.

No em queixo de la Fira, del que es ven o del que es diu. Cadascú pot creure en allò que vulgui. Però quan es fan servir símbols col·lectius s'ha de vigilar una miqueta.

D'altra banda, l'obertura de ment també te la puc demanar a tu per tal que entenguis el que dic. O és que només funciona en una direcció?

 
At 5:45 p. m., Blogger Francesc Esteban said...

Molt bon article Enric. Estic totalment d'acord amb el que exposes. Vistes les reaccions, només vull afegir uns comentaris:

Cultura: hem de començar per la cultura del lloc on vivim. Podem tenir una cultura excepcional sobre l'època egipcia clàssica, però aquí estem a Puigcerdà i el que cal és conèixer la nostra cultura per no fer el ridícul.

Símbol: conjunt de valors que la història i la tradició ha associat a un objecte. Respecte a l'obelisc de la plaça dels Herois, l'Enric ja ho ha explicat prou bé.

Tolerància: respectar la cultura i els símbols dels que no pensen igual que un mateix. En el meu cas m'he indignat ja que he vist com, en nom de la 'tolerància', es feia un ús irrespectuós d'un simbol propi de la Vila, modificant la simbologia original per una altra de forània.

 
At 6:03 p. m., Blogger Meister said...

Seguint la política de respecte que tots plegats pregonem, proposo que a partir d'ara també s'organitzin orgies de plaer i sentits a l'església de Sant Domènec. Dubto que la Santa Mare Església es molesti per un ús "respectuós" i "diferent a la nostra cultura tradicional" d'un edifici del poble.

S'accepten altres suggeriments sobre activitats i llocs "idonis".

Només afegir que fer segons quines activitats a sobre de l'antic cementiri de l'església de Santa Maria deu fer molta gràcia als cadàvers que hi descansen.

 
At 6:15 p. m., Blogger Unknown said...

Segurament la mateixa gràcia que tenir-hi totes les terrases dels bars, els nens gent jugant amb la pilota, i gent sentada al obelisc menjant pipes o prenent begudes, però almenys la gent de l'associació ho va voler fer amb la millor intenció de totes: pregar per la pau al món per tal que en el futur no s'hagin d'erigir més monuments en memória dels difunts en una guerra. Al meu entendre un acte ben noble per la seva part.

 
At 8:04 p. m., Anonymous Manel Garcia said...

Les actituds incíviques parlen per sí soles i diu el que han de dir de qui les fa. Aquesta és la meva opinió.

Fa anys que vinc a Cerdanya, desconeixia el tema, però em sembla lamentable i em produeix una profunda decepció llegir els comentaris que s'han expressat en aquest bloc.

Ni punyetera gràcia em fa que les pseudociències menyspreïn un símbol de la Vila i molt menys que disfressin una activitat propagandística i sectària amb valors com la pau al món i diferents estratagemes de sobres coneguts per captar "clientela". Només cal passar-se per la vostra web per veure de quin peu calceu i què preteneu.

O vigilem amb aquestes tonteries o acabarem amb un Wako a la ceretana.

En definitiva, CON EL ESOTERISMO HEMOS TOPADO i, pel que sembla, amb la connivència de la classe política del municipi.

 
At 8:12 p. m., Anonymous ANA said...

Percibo muchos nervios,malestar y tensión.Os aconsejo que os relajeis y disfruteis.La vida es para eso,Sonreir amigos.No entiendo nada de lo que está pasando.Pero hay Terapias como el Reiki,yoga,Hoponopono o la Meditación que van estupendamente para controlar cuerpo y mente.DESDE MI CORAZON OS ENVIO MUCHO AMOR.

 
At 8:17 p. m., Blogger yarhel said...

Jo percebo molta ignorància i et recomano un bon llibre. I no em cal el reiki: ni visc estressat ni dormo malament ni necessito creure en energies invisibles per tenir una vida completa. Amb tot el meu amor, també.

 
At 10:31 p. m., Blogger Núria said...

Enric, si vols digues-li a aquesta gent que a Andorra, a propet d'aquí, hi ha uns tòtems on la gent hi va a carregar-se d'energia positiva. Estan per això. Potser els servirà per les seves pràctiques de meditació i demés rituals.

 
At 11:07 p. m., Anonymous Anònim said...

Estaria encantada que me dijeses el libro que me recomiendas.Todos estamos en este mundo para aprender,los unos de los otros y sinceramente creo que tu libro me puede servir de ayuda.
Un ABRAZO de LUZ.
ANA

 
At 11:10 p. m., Anonymous Anònim said...

Quiero dar mi más sinceras gracias a personas como Nuria,que nos dan a conocer sitios donde cargarnos de energia positiva.Lo tendremos en cuenta para nuestras próximas actividades.
Un saludo.

 
At 11:28 p. m., Anonymous Miquel said...

"Crec en la societat civil i en les xarxes socials. Penso que la gent hauria de ser més positiva i més col•laborativa i que hauria de participar més en la vida social i deixar de gratar-se contínuament allò que no sona".
He escollit aquestes frases, perquè s'escau al tema en concret.Hem de reflexionar.
Salut

 
At 1:00 a. m., Anonymous Anònim said...

A la muntanya de Meranges, en els dies de tempesta amb llamps i trons hi ha uns quants arbres on podeu carregar-vos d'energia elèctrica de manera gratuïta...

 
At 1:40 a. m., Anonymous Anònim said...

... i amb sort bronzejar-vos i tot.

 
At 10:46 p. m., Blogger Juan Amaro said...

ESTO LO VUELVO A DECIR. "CURIOSAMENTE" SE DESAPARECIÓ DE LOS COMENTARIOS. PERO COMO ME LLEGA AL CORREO LO VUELVO A PONER. ¿CENSURA QUIZÁS?
Hola Enric: vaya, la nota ha levantado polvareda.
Bien, respeto lo que dices, pero, con todo el respeto que te mereces, no comparto el tono.
Quizás la asociación debería haber pensando en que podía herir la sensibilidad de muchos vecinos y por ello lo más sensato de su parte sería pedir disculpas y aclarar su posición y objetivos.
Por desgracia vivimos en una sociedad que depende qué temas, los tolera de la boca hacia fuera pero por dentro piensa que se les va la pinza. Yo creo que un grupo de personas que se asocian y deciden dar publicidad a sus terapias alternativas, a su propuesta diferente de ver algunos aspectos de nuestra vida, de la meditación, de curas alternativas. Somos libres de creer en ellas o de ignorarlas, eso seguro. El hecho de su "ritual" como tú dices en el obelisco seguro puede haber ofendido a muchos y creo que tiene solución: una disculpa pública.
Pero me llama la atención que una persona como tú, Enric, se salga de su tono respetuoso y conciliador, en este caso en concreto, cuidado no te cuestiono, digo que me llama la atención. Conocida es por todos tu postura en la defensa de la cultura, la historia y la tradición de esta tierra, la cual comparto en su mayoría. Ahora, frente aquello que no conocemos, que por no ser algo que forme parte habitual de nuestras vidas o nuestras creencias, uno puede adoptar cómo no, su postura, pero veo un enojo y reacción desmedidas por tu parte. Quizás podrías haber pedido lo mismo con más vehemencia pero con algo de tacto.
Esas personas son tus vecinos y creo que más allá de las diferencias de fe o creencias, no han cometido delito alguno y si han ofendido a alguien, por ejemplo a tí, la sugerencia de un pedido de disculpas sería un buen comienzo. Pero creo que sin entrar en el debate de lo que es bueno o no, lo importante en este caso es el diálogo, por ello, a ambas partes les sugiero que se sienten a dialogar, no en un bar, sino en un sitio más privado, que se digan desde el respeto esas 4 palabras que piensan se deben decir y luego intentar aprender de esto. Tanto tú como la gente de la asociación son personas adultas, educadas, cultas, tolerantes ¿qué les puede entonces impedir ese diálogo? ¿por que no sentarse y hablar ? yo te considero una persona de mente abierta, lo mismo que a las personas que forman parte de la asociación, a tí te pido que te abras a una charla y lo mismo a las personas de la asociación, con la diferencia que a la asociación le sugiero que emita una diculpa pública por aquellos a los que pueda haber ofendido el sábado.

Que un error de formas no permita una enemistad y una situación incómoda entre vecinos de toda la vida.

Por último: considero que no es política sino una defensa firme de los símbolos de la villa de la misma forma que estoy seguro que no fué intención de la asociación ofender a nadie.

 
At 12:54 a. m., Anonymous Anònim said...

AMARO PARA ALCALDE! VIVA AMARO!

 
At 11:13 p. m., Blogger Unknown said...

Hola a tots

Que cadascú faci el que vulgui però ho trobo una mica ridicul.Si aquesta gent volia fer publicitat evidenment es el millor lloc.Que pensin en fer.ho un dia de mercat i en pilotes , així potser captaran mes públic i faran més publicitat

 
At 9:07 a. m., Blogger Juan Amaro said...

vale, yo diría que antes de criticar y condenar habría que mirarse al espejo y ser honesto consigo mismo.
luego, si nada de tu pasado te condena o te hace reflexionar puedes considerar la idea de hablar

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home