23 de juny 2010

Verdet i blauet

Després de les abundoses pluges que han caigut, he pogut veure per certs carrers de la Vila que en comptes del tradicional "verdet", ha aparegut més aviat un lluent "blauet". Em refereixo naturalment a l'ampliació de la zona blava a Puigcerdà. S'han omplert alguns buits i s'ha tornat a pintar de blau el passeig 10 d'Abril. Al Cèsar allò que és del Cèsar i a SABA allò que és de SABA.

Bé, no és que estigui per principis en contra de la zona blava. Si l'espai d'aparcament és limitat i la demanda supera amb escreix l'oferta, d'alguna manera s'ha de regular la cosa. Una possibilitat és posar zona blava, de pagament, de manera que estacionar el cotxe no surti de franc.

Ara bé, s'han de tenir en compte algunes coses. En primer lloc, a tot arreu, almenys un dia a la setmana no es paga zona blava. Aquí la tenim els set dies de la setmana. En segon lloc, el preu de la zona blava és molt superior a la de capitals properes com Berga o la Seu.

En tercer lloc, a molts llocs es procura o de reduir la zona blava o de fer aparcaments gratuïts a prop del centre urbà. No parlo només de la Seu, sinó de municipis ben cerdans con Bellver, Alp o Llívia, on podem aparcar còmodament i gratuïta ben a prop de les botigues, sense necessitat d'ascensors ni altres parafernàlies.

Aquí, en canvi, es diu que la zona blava augmentarà suaument i al dia següent ja l'han pintada. Es diu que ens hem tornat molt comodons i que hauríem de caminar més. Sí, és clar, per això la gent marxa a llocs on poden aparcar a la porta de la botiga mateixa. La gent s'haurà tornat comodona, però és el que hi ha. Ja podem cridar que és el que tenim.

D'altra banda, el comerç puigcerdanès s'exclama que el 31% de les compres de productes que fan els puigcerdanesos les fan fora del municipi. I què s'esperaven? Si entre la manca d'aparcament i els preus, molts cops abusius, i els horaris de molts establiments, totalment arbitraris, estan fotent la gent fora de Puigcerdà?

Potser que es facin un replantejament honest. Les causes del declivi comercial de Puigcerdà són simples. Per desgràcia, les solucions no ho són tant.

1 Comments:

At 7:02 p. m., Anonymous Anònim said...

La zona blava és positiva. Però per millorar el compte d'explotació de SABA és injustificat aquest assetjament viari a que estem sotmesos i la nefasta gestió d'aparcaments i del tràfic. El comerç s'en ressent i molt. Quan es va a comprar sols sortir càrregat i, si no, malament. A la Guingueta ja hi ha una segona superfície comercial i també està plena de vehícles amb matrícula d'aquí.I mentrestant els responsables de turisme van cantant el virolai i organitzant sardanes. No tot és culpa de la crisi.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home