01 d’octubre 2009

Salvem la Molina

Des d'aquest bloc m'agradaria donar suport a les iniciatives de la plataforma 'Salvem la Molina' que ha aparegut fa relativament poc, amb la intenció de preservar el paisatge de la Molina i de vetllar per tal que no es continuïn produint desoris arquitectònics.

Pel que he pogut saber, a Alp hi ha diversitat d'opinions. Alguns veuen aquesta plataforma com un intent secessionista de la Molina envers Alp, però pel que he pogut saber de primera mà, l'única intenció que hi ha al darrere d'aquesta plataforma és defensar el patrimoni natural i paisatgístic de la Molina, per desgràcia, ja bastant malmès.

La muntanya de la Tosa i la zona de la Molina han experimentat un creixement urbanístic i d'infraestructures desmesurat els darrers anys. Es tracta del clàssic model cerdà de "vinga totxo, vinga ciment", d'edificar, vendre treure un ràpid benefici. Jo a això li'n dic "pa per avui, gana per demà", però suposo que és picar en ferro fred: aquells que fan calé ràpid no volen atendre a cap tipus de raó.

Però pensem una mica en el futur. Amb l'actual model constructiu i econòmic en crisi, amb la dificultat d'obtenir crèdit hipotecari dels bancs, amb la manca de liquidesa als mercats, voler continuar amb aquest model és lleugerament suïcida. D'altra banda, moltes regions turístiques ja han començat a canviar el seu model productiu i l'estan orientant més envers els serveis i menys envers la construcció.

D'altra banda, per si algú no se'n recorda, està la questió del canvi climàtic. Resumint: en el futur immediat nevarà possiblement de manera més irregular i en cotes més altes. Això ha d'afectar per força a les estacions d'esquí i de retruc a la Molina i el tipus de turisme que atregui.

El principal actiu de la Cerdanya, a part del patrimoni cultural de què encara disposa, és bàsicament la seva natura i el seu paisatge. Però cada vegada ens l'anem carregant més. El darrer exemple, a la zona dels prats de la Pia, un nou remuntador que ha destrossat una zona d'alt valo ecològic i paisatgístic.

És per això que plataformes com 'Salvem la Molina' haurien de ser benvingudes per la població en general. Tant de bo n'hi hagués més, perquè sembla que només quan les coses es treuen a la llum pública, les administracions implicades s'avenen a considerar els problemes seriosament. I de vegades, ni així.

2 Comments:

At 11:39 a. m., Blogger Unknown said...

com be apunta l'amfitrio d'aquest blog, La defensa del territori i del nostre entorn natural cada cop es de mes dificil lluita. Pocs semblen que son els camins que tenim els ciutadans per a ser escoltats i un nou pla urbanstic es una bona opotunitat.
Llastima que els mateixos que volen destuir l'entorn tambe vulguin fer malbe les idees que hi ha darrera de les persones.
Gracies Enric.

Plataforma Salvem La Molina

 
At 5:28 p. m., Blogger Unknown said...

Salvem La Molina ja!!!!!!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home