15 de setembre 2009

Visita a Nyer

Fa unes setmanes vaig visitar el petit municipi de Nyer, situat a la veïna comarca del Conflent, a prop de Vilafranca del Conflent. Consta bàsicament del nucli de Nyer, d'un centenar i escaig d'habitants, dins d'una vall lateral, en un indret molt bell.

L'oigen del viatge va ser una conferència sobre bandolers nyerros i cadells el dia anterior. Els nyerros tenien el seu origen a Nyer i semblava interessant visitar l'origen d'aquesta facció que va portar de cap a molta gent fa uns segles.

Nyer ens deparava sorpreses. En primer lloc, es tracta d'un paratge molt bell i força solitari. La carretera d'accés és molt estreta i la cruïlla des d'Oleta és força difícil d'agafar. En baixar del cotxe no vam veure ni una ànima vivent, tot i que més tarde vam veure alguns habitants del poble.

Nyer té un enorme castell d`època indefinida a simple vista. He cercat informació però no n'he trobat. També hi havia una cripta, on se suposa que reposen -entre d'altres- les restes d'alguns coneguts bandolers nyerros.

El poble es troba dins d'una reserva natural i hi ha un edifici que és la seu de la reserva, però estava tancat. Igual que el castell. I l'església. Ni un sol bar, ni un sol restaurant, ni una sola botiga. Un poble del Pirineu d'aquells de fa cinquanta anys, que viu a esquenes de la seva història.

Ens vam quedar força sorpresos. El potencial turístic de la zona és enorme. Però ningú no hi invertit ni un euro. Sembla que els mateixos habitants de Nyer ignoren què tenen entre mans. No sé si dir que és una llàstima o felicitar-los per poder gaudir encara d'un poble tranquil, sense turistes i amb preus exorbitats.

En tot cas, la sensació que ens va deixar la visita va ser agredolça. D'una banda, de placidesa, per la bellesa del lloc. D'una altra, de desconcert perquè no vam poder gaudir dels secrets d'aquest petit poble del Conflent. Potser en un futur hi haurà una millor ocasió.

1 Comments:

At 10:03 a. m., Anonymous Ramon said...

El vandalisme ha provocat que el patrimoni arquitectònic sigui tancat. A Nyer fan dues o tres vegades l'any unes jornades de portes obertes guiades per voluntaris.
El mèrit mes gran d'aquets poblets és el fet de mantenir-se vius. Aixó ha estat una bona tasca del govern francés que passa per dotar-los dels serveis mínims: carreteres asfaltades, llevaneus, escoles properes, correus, etc.
Esperem que l'estructura socio-econòmica del futur permeti reconstruir tot aquest patrimoni.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home