30 de setembre 2009

Un estol de boletaires

Arriba la tardor i, com cada any, els boscos s'omplen de boletaires. O millor dit, de persones que van a caçar bolets, que no és el mateix. De voletaires també en trobem, alguns de professionals i, aquest any de crisi, també molts aturats que van a collir bolets per treure's uns calerons. El sector turístic està content, perquè puja un munt de gent al Pirineu i alguna cosa sempre deixen i s'activa l'economia.

El principal perdedor és, com sempre, el bosc. Permeteu-me recordar que tots els boscos del nostre país tenen propietari. Alguns són particulars o societats i altres són boscos comunals que pertanyen a algun Ajuntament. Per tant, collir bolets sempre és, en certa manera, robar-li alguna cosa al seu legítim propietari. Vaja, que aquesta falàcia urbanita que "el bosc és de tothom" és més falsa que un duro sevillà.

Si al menys la gent que va a collir bolets fos respectuosa amb el medi natural, encara la cosa s'aguantaria. Però no. És fàcil veure per on ha passat un ramat de caçadors de bolets perquè està tot trepitjat i tot allò que consideren que no és comestible, està trinxat.

No importa que els bolets tinguin una funció ecològica fonamental per mantenir la salut dels boscos. L'important és omplir la cistella i marcar el territori. És clar que no tots els boletaires són així. N'hi ha que són molt respectuosos, però em temo que són una minoria.

Jo ja fa temps que no vaig a collir bolets. És pujar al bosc i començar a posar-me de mala llet: sembla les Rambles de Barcelona. Famílies senceres, àdhuc autobusos he vist. Què vols trobar? Això sense tenir en compte el munt de gent gran o aturats o de boletaires professionals que ja han passat entre setmana a saquejar el bosc.

És evident que alguna cosa caldrà fer. O tancar pistes forestals, o fer pagar per collir bolets o establir zones vedades. Però la situació actual és insostenible.

El més estrany és que en nom del turisme, tot és permès. Veiem com una font de riquesa i de diversitat ecològica és malmesa i ens ho quedem mirant embadalits. Qui no ha sentit enveja davant d'una cistella ben farcida de ceps o de rovellons? Qui no ha sentit el crit de caça i no ha tingut ganes de sortir corrents cap a la muntanya a veure què trobava?

Mentrestant, les zones boletaires es van malmetent cada cop més. A menys que no sigui un any excepcionalment bo pel que fa a les pluges i a les temperatures, cada cop osta més d'omplir la cistella. O has de sortir més d'hora (al final haurem d'anar a collir bolets amb llanterna) o has d'anar més lluny. Potser que posem remei abans que no sigui massa tard.

5 Comments:

At 6:17 p. m., Blogger Joana said...

Ara és aquell moment de l'any en que vas tranquil·lament per un camí i de cop i volta, del bosc et surt un munt de gent com si fossin bandolers, a mi m'han espantat més d'un cop.
Com molt bé dius, anar a caçar bolets, hi va tothom, gent que no surt mai a la muntanya, després s'erigeixen com a grans boletaires i coneixedors del bosc.
Mai no he entès, el perque per anar a collir unes coses que estan ben quietes hagin de matinar tant.

 
At 9:35 a. m., Blogger Núria said...

Quanta raó tens... Jo tot el que sé de bolets ho he après del meu avi, més que el què, el com. Com collir-los, no malmetre la muntanya, com tapar el forat que queda d'on hi havia el bolet, el silenci. No en quedava ni rastre del pas del meu avi pel bosc. N'era un expert!!
Sempre he estat en contra de la taxa per anar a buscar bolets però ara estaria disposada a pagar i tot. No pot ser aquesta bojeria! Per a mi anar a buscar bolets (jo no els caço!) és tot un ritual.

 
At 7:56 p. m., Anonymous Anònim said...

Tot plegat és força complicat. Caldrà posar controls i per tant més funcionaris i el país no està per aixó.
Crec que els primers que s'han de controlar son els "professionals" i aixó no costaria massa intervenint en el punt de venda. Les paradetes de la carretera han de pagar logicament una llicéncia fiscal. Les botigues i restaurants tenen l'oblicació de presentar factura de tots els productes que expenen. Es evident que aixó no ho solucionaria tot, però almenys eliminariem molts "furtius" que saquejen amb cobdícia els nostres boscos i no es perjudicaria el turisme. Els inspectors ja existeixen, tan sols falta apropar-los i que facin la seva feina.

 
At 10:05 p. m., Blogger Núria said...

Molt d'acord amb l'anònim. Si es persegueix la venda ambulant a la platja o carrers de les ciutats també s'hauria de requisar la mercaderia als venedors ambulants de les carreteres que, a part de fer un negoci il·legal, són un perill pels conductors. Baixa d'Andorra durants aquests mesos i segur que els cotxes que tens davant frenen sense avisar per mirar la paradeta de torn.

 
At 10:31 a. m., Anonymous jordi said...

La venda de bolets a les carreteres de Catalunya ja està regulada i es paga una llicencia fiscal.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home