22 de setembre 2009

Deu anys de Montlleó

Enguany es compleixen deu anys de l'inici de les excavacions arqueològiques del jaciment paleolític de Montlleó, ubicat al coll de Saig, al terme municipal de Prats i Sansor. Deu anys de feina intensa, tant de camp com de laboratori que han permès situar aquest jaciment dins del mapa europeu del magdalenià.

El jaciment de Montlléo va ser ocupat per una tribu de caçadors-recol•lectors ara fa cosa d'uns 15.000 anys, en una època força freda en que la resta del Pirineu estava tancat per les glaceres. Però la Cerdanya era un pas obert per on es comunicaven els pobles de la vall de l'Ebre i del sub de l'actual França.

La importància d'aquest enclavament arqueològic és força important i constitueix un dels pocs jaciments d'aquest tipus en alçada. Pel que sembla, la Cerdanya ja era zona de pas fa 15.000 anys, cosa que no ens ve de nou.

Malgrat la importància d'aquestes investigacions, sembla que la major part dels cerdans ni se n'han assabentat. Suposo que si demà aparegués un crani, totes les televisions s'hi llançarien a sobre i llavors la gent se n'adonaria de l'existència del jaciment. Però com que tal cosa no ha succeït, doncs va passant sense pena ni glòria.

Probablement la Cerdanya sigui força rica en jaciments prehistòrics, però només uns pocs han estat excavats. La manca de recursos i molts cops d'interès per part de les autoritats ho han fet possible. Però també la manca d'interès local reforça una tendència innata en els cerdans: passar del nostre patrimoni i viure-hi d'esquenes o fins i tot en contra.

Esperem que les excavacions continuïn donant bons resultats i que els propers anys es trobin més sorpreses. Mentrestant, la immensa majoria de la població passarà olímpicament de Montlleó. Bé, en part potser millor així. D'aquesta manera ens estalviarem altres desgràcies.

3 Comments:

At 4:50 p. m., Blogger Joana said...

I qui diu que no hagin trobat res quan han fet cases? Si el senyor constructor troba alguna cosa, em fa l'efecte que no dirà res, callarà i continuarà l'obra, no sigui que li passi com quan van fer el pàrquing de la Via Laietana a Barcelona i el Mercat del Born. És molt trist pensar així dels altres, ja ho sé, però...
Potser, podrien fer un parc temàtic? Així en treurien benefici!

 
At 10:22 a. m., Blogger ALP2500 said...

Be Enric t'has descuidat una cosa molt important el futur de la Cerdanya es
/serà una zona de pas perquè la gent de Barcelona pugui accedir a Andorra per el túnel de Meranges, o perquè per el túnel de Cadi s'uneixi amb el de Pimorent per una autopista que està prevista fer. Amb això li ajuntes el Túnel de Toses i ja em diràs en que quedarem, en un formatge foradat per tot arreu.
I tornar a la pagesia no podem perquè no ens queden camps bons per conreu allí hem fet cases i camps de golf, l'aigua un be escàs serveix per regar jardins i no per regar camps. El futur de la Cerdanya es el mateix que el de mollet zona de Pas

 
At 9:09 p. m., Anonymous Meister said...

Això està per veure... Potser sorgeix de la base un moviment independentista cerdà per declarar la independència unilateral de la Cerdanya i toquem els pebrots a Barcelona i a Gavatxolàndia.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home