17 de febrer 2009

Centre cívic

Aquest cap de setmana vaig ser-hi a Calders, una petita població del Bages en la constitució d'una associació en l'àmbit de tot Catalunya. El primer que em va sorprendre és la tranquil•litat que s'hi respirava. Es nota que és una àrea residencial propera a Manresa, una mica con molts dels nostres pobles que només s'omplen en festes i que la resta de l'any semblen pobles fantasma.

Però tot i la manca d'activitat pels carrers, Calders té camps esportius, un local cultural amb biblioteca i sala de conferències i un magnífic centre cívic polivalent que es pot fer servir per realitzar projeccions, teatre, conferències i altres actes massius.

La comparació va ser ben ràpida: si Puigcerdà tingués els mateixos equipaments culturals en proporció a la població que té Calders, tindríem fins a teatre d'òpera. Però és clar, tot depèn de en què s'inverteixen els diners. Per cert, que té majoria absoluta ERC i hi ha una preciosa estel•lada a la porta de l'Ajuntament.

Conforme vas voltant per la geografia nacional de Catalunya te n'adones que gairebé tots els municipis, grans i petits, tenen una gran sensibilitat per la Cultura i pels equipaments culturals. Per algun estrany motiu, no és el cas de Puigcerdà, on ens hem de barallar contínuament per tenir-ne. I no és només un problema de l'actual equip de govern, que la cosa ve de dècades enrere.

Degut al rigor del clima cerdà, els hiverns són molt llargs i no es pot fer vida al carrer gaire mesos de l'any. Això obliga a que la gent, i molt especialment el jovent, hagin de buscar-se la vida sota cobert.

Qui no practica algun esport, ho té difícil. És clar que pot acudir a la Biblioteca o a algun dels dos locals joves de la Vila (el municipal i el comarcal), però tampoc sembla que hi hagi gaire vida. A més a més, d'activitats per als joves no en sobren i em temo que els polítics només se'n recorden d'ells quan s'apropen les votacions.

Per exemple, un diumenge per la tarda, què pots fer a Puigcerdà? A part d'anar a algun bar o a practicar algun esport, ja em direu quines activitats -programades o no- hi ha per a la gent jove. I encara menys per als que no són joves.

La manca d'un centre cívic es fa cada vegada més palpable. Les associacions puigcerdaneses no sembla que li donin gaire importància a aquest equipament i tampoc no el demanen. Mentrestant, la societat se'n ressent. Però vaja, mentre puguin veure el Barça a la tele, sembla que ja estan contents.