26 de gener 2009

La Cerdanya, a les telúries

Em sembla que avui és obligat parlar del tall de subministrament elèctric que ha patit (i encara pateix) la Baixa Cerdanya. És una llei matemàtica: cau una forta nevada o bufa temporal de vent i alguna torre d'alta tensió cau o es doblega, sigui pel pes de la neu o bé per acció de la ventada.

De res sembla haver servit el desdoblament de la línia d'alta tensió que ens van prometre que solucionaria tots els nostres problemes, perquè el ramal que no va resultar afectat no tenia prou potència per a tota la comarca. Així, la nit de dissabte, mentre que Bellver i part de la solana tenien llum, a Puigcerdà restàvem gairebé tots a les fosques.

S'ha de reconèixer la ràpida actuació de les autoritats que va fer possible que en poc temps es demanessin grups electrògens que van començar a donar subsministrament de fluïd elèctric a la població, zona per zona, tot i que diumenge per la tarda encara hi havia algun sector de la Vila que no tenia electricitat.

I així estem, com sempre. Esperant que ens arrangin l'avaria a coll de Pal i es restableixi la normalitat. Tota la Cerdanya? No pas. L'Alta Cerdanya, llevat d'algun tall molt puntual del fluïd, gairebé sempre disposa d'electricitat, per forta que sigui la nevada o per fort que bufi el vent.

Ja no entraré a les causes, que els enginyers deuen conèixer. No sé si les seves infraestructures són millors o és que estan menys exposades als elements. Allò que sí que sé, és que mentre a la Baixa Cerdanya restem a les telúries, a l'Alta Cerdanya els surt el sol a mitjanit.

En més d'un cop s'ha parlat d'interconnectar les xarxes elèctriques francesa i espanyola, però sembla ser que no hi ha manera. En aquest cantó de la ratlla hi ha por a què la mesura no sigui només provisional i, és clar, millor que ens fotem nosaltres que no pas uns senyors de Madrid deixin de guanyar uns quants calerons.

Finalment, una altra possibilitat fóra crear algun tipus de central productora d'energia a la comarca, ja fos una central solar fotovoltaica, ja fossin aerogeneradors, ja fos una central de biomassa. D'opcions n'hi ha unes quantes, només cal posar-s'hi. Naturalment, això no passarà. Els interessos de les grans companyies elèctriques del país són massa poderosos com per tenir pietat dels cerdans. Apa nois, compreu espelmes que és el negoci del futur.

1 Comments:

At 6:27 p. m., Blogger Juan Amaro said...

Isovol, Cortás, All, etc, tenían luz, creo que la misma viene de Ribes.
Las autoridades, a mi juicio, fueron rápidas y efectivas,pero creo que en casos excepcionales como este es dificil de prever las consecuencias.
En sí, creo que tanto autoridades como empresas actuaron razonablemente bien.

Que habría que buscar herramientas de cara al futuro, es posible, pero, si por años y años las cosas van mejorando, es muy dificil que por una vez que pase algo sean capaces de ponerse a trabajar por si las dudas.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home