28 de juliol 2008

Alegria, és Festa Major

Així resa la coneguda cançó de La Trinca. Enguany hem viscut una altra edició de la Festa Major de Puigcerdà i, he de tornar a dir-ho, no gaire diferent de les darreres. De fet, jo diria, que no gaire diferent de les dels darrers trenta anys.

Tot i que la Festa ha anat variant amb el pas del temps (l'entoldat ja no és aquella mena de llotges de pagament per a l'aristocràcia local) i les atraccions han anat canviant molt de lloc (al centre, a l'estany, al poliesportiu, a l'estació), el temps no sembla passar gaire per a aquesta Festa.

Alguns diuen que és el que vol la gent. Però, li heu preguntat realment a la gent què vol? Potser us sorprendríeu. També s'ha dit que per la Festa Major la gent marxa de vacances. És cert que molta gent ho fa (tot i que molta menys que quan se celebrava a començament de juliol), però la major part dels actes són força concorreguts.

Què falla, doncs, a la Festa Major? Fem una mica d'autocrítica i no ens mirem tant el melic. Tothom es pensa que ho fa meravellosament, però no és qui ho organitza qui ha de jutjar, sinó aquells a qui va dirigida la Festa: el poble i els convidats de fora.

A la Festa Major li manquen, segons la meva opinió, dues coses: il·lusió, empemta, ganxo, d'una banda i més actes i més originalitat d'una altra. No culpo l'Ajuntament ni la Comissió de Festes d'aquestes mancances. Fan el que poden amb la poca gent que col·labora. Ho sé perquè hi he estat a la Comissió de Festes i sé com de sols es poden sentir quan la gent no els col·labora. Tots tenim una mica de culpa.

Crec que la solució passa per obrir la Festa al jovent, d'implicar-los sigui com sigui. En algunes poblacions que patien d'un problema similar, com és el cas de Granollers, la implantació de dues colles rivals que organitzen actes dins de la Festa Major local, l'ha revitalitzada enormement. Avui, la Festa és impensable sense ells.

Potser que prenem com a model allò que funciona, tot i adaptant-ho a la nostra realitat local i a les nostres possibilitats demogràfiques i econòmiques. Crec que tots hi sortirem guanyant.

9 Comments:

At 5:13 p. m., Anonymous Anònim said...

De la manera com és la gent a Puigcerdà, és més que possible que es crein un parell o tres de colles i que acabin a garrotades passats dos mesos.

Tan els de dins com els de fora estem encara per civilitzar...

 
At 7:02 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Mira-ho pel costat positiu, Meister: si hi ha garrotades, com riuríem! :D

 
At 7:30 p. m., Blogger Juan Amaro said...

Con la gente que hoy rige el ayuntamiento, es posible que ni dos collas rivales puedan hacer algo.

Primero deberían no depender en absoluto del ayuntamiento y de hacerlo, firmar una carta documento jurando en la misma que no criticarán de forma alguna al ayuntamiento y, de ser posible, ingresar como militantes con carnet del ERC.

Segundo, una vez se hayan currado, algunos de los regidores ávidos de medallas les pegará una patada en el trasero y se hará cargo de todo.

Tercero: Enric, no te has detenido a pensar o a investigar por que la gente no participa?.

Mejor trabajar en ese aspecto para el resto de la comarca y no para un municipio autoritario, abusivo y sin capacidad de tolerancia.

 
At 7:35 p. m., Anonymous Anònim said...

La concentració motera de l'altre dia la va organitzar gent de Puigcerdà i rodalies. Peró de bon començament a l'ajuntament se li te que donar fet. A partir d'aquest moment comencen a participar una mica, però primer tot mastegat. Això si a les fotos alcalde i 3 regidors.

 
At 7:58 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Suposo que tot depèn molt de la persona que hi ha al darrere. No donaré noms, perquè no ve al cas, però hi ha regidors molt interessats en què les coses vagin bé i estan molt oberts a les idees que se'ls donin i hi ha regidors -suposo que com a tot arreu- que fan veure que t'escolten i després te la foten per l'esquena. He tingut tots dos tipus d'experiències a Puigcerdà.

Pel que fa a la resta de la comarca, que ningú no es faci gaires il·lusions: passa el mateix. Depèn molt de la persona que hi ha al darrere de l regidoria corresponent. De vegades són oberts i col·laboratius i de vegades, uns inútils àvids de protagonisme (no sé per què, però aquestes dues característiques solen anar força de la mà).

Es poden fer bàsicament dues coses: desistir i deixar-ho córrer o insistir-hi fins que funcioni. Pel que fa a mi, em penso que abans es moriran de vells o d'avorriment que jo deixi d'insistir-hi. En aquest país qui resisteix, guanya. Trist, però és el que hi ha.

 
At 10:30 p. m., Anonymous Anònim said...

Bona nit, jo vaig formar part de la junta que va organitzar durant tres anys el Meeting Tuning Vila de Puigcerdà, i només puc dir que en termes generals, l'ajuntament es portava de manera correcte, tot i que també us diré que en que ens donguessin el permís, nosaltres ja estàvem contents, ja que de calers, tot i que en varem demanar, no se'n veien, però suposo que deu passar com a tot arreu, el que es necessita per a muntar festes es una bona organització amb moltes ganes de treballar, si la cosa es planteja com un negoci lucratiu malament rai...
Ah, i em consta que ells estaven encantats de que la gent organitzes coses d’aquest tipus, així que veig molt positiva la idea d'en Yarhel de donar pas a noves alternatives de la gent jove, qui sap, per provar, alomillor ens a sorprenen...

 
At 11:53 p. m., Anonymous Anònim said...

Buf! Déu ni do amb l'Amaro, sembla que avui s'ha passat amb la dosi de bolets!

Tens raó, les garrotades serien divertides. Podríem instigar unes colles que es fotessin garrotades vestides amb banyadors cutres.

Jo no m'ho perdria, i molta altra gent tampoc! Estil tomatina, però amb els banyadors "supercutres de la muerte" i amb garrots estil picapedra. I tu i jo fent fotos de tot aquest espectacle.

 
At 9:39 a. m., Anonymous Anònim said...

Jo si que posaré nom a la persona que se la veu amb il·lusiò i participativa, es la chus Vacas. La resta nomes sortir a la foto ja estan contents.

 
At 12:24 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Jo també la veig amb moltes ganes, però m'atinc als fets, que són:

- La política de promoció continua brillant per la seva absència

- Les festes continuen igual

- Sembla que només hi ha ulls per la Festa del Trinxat

Així, difícilment canviarà res.

Però insisteixo, si no hi ha pressupost, tampoc es pot fer gaire cosa nova.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home