23 d’octubre 2007

Augments de tarifes

El recent augment de les tarifes de l’aigua i del pàrquing Saba han provocat un cert rebombori a Puigcerdà, com ho solen fer tots els increments que afecten a la butxaca de la gent. Estan justificades aquestes pujades o ens prenen el pèl?

Pel que fa a l’aigua és evident que es tracta d’un bé que cada vegada serà més car. Això es deu a què cada vegada és més escàs, degut al canvi climàtic i a l’augment de població. D’altra banda, Puigcerdà té previst un creixement urbanístic considerable i d’alguna manera s’ha de finançar.

Un altre assumpte és si un 20% és molt o és poc. A mi em fa l’efecte que properament veurem increments d’aquest tipus en més serveis bàsics, ja que estem a començament de legislatura, que és quan se solen fer aquestes coses (cap polític sol arriscar a aplicar un augment així el darrer any de mandat, sobre tot si es presenta a la reelecció).

A més a més, em penso –tot i que és una impressió personal no basada en el coneixement de les dades- que l’economia comença a afluixar, que no les llicències d’obres comencen a escassejar i que d’algun lloc s’ha de treure els calés.

Pel que fa a la pujada del pàrquing Saba, ho diré clar i català: em sembla un escàndol i una presa de pèl. O sigui, aquests senyors ens han estat cobrant allò que no tocava, que per això s’ha fet una llei per regular-ho. En teoria, s’ha de cobrar només pel temps d’estada al pàrquing, no per fraccions d’hora, cosa que és un abús.

Però ara resulta que volen continuar exprement la vaca i, és clar, apugem les tarifes per continuar cobrant el mateix. Així, si abans deixaves el cotxe un cert temps i et costava 1,60 €, ara et costarà 2,10: més d’un 30% a canvi de res. Si tenim en compte que les tarifes ja de per si són cares, després que no s’estranyin si la gent prefereix anar a deixar el cotxe a la cinquena forca i no se’ls omple el pàrquing més que els dies justos d’afluència massiva a la Vila.

Se suposa que les autoritats municipals estan per protegir els interessos de tothom, no només els de les empreses. Si entenc i accepto l’increment de les tarifes de l’aigua és perquè se suposa que a canvi es renovaran o es faran noves infraestructures. Però, i al pàrquing? Quina millora es farà? Perquè cal que torni a recordar que l’ascensor no funciona la meitat dels dies de l’any degut a les filtracions d’aigua? O que la barrera està espatllada cada dos per tres i es munten unes cues considerables?

No entenc aquesta submissió a Saba, que no afecta només al pàrquing subterrani, sinó al nombre creixent de zones blaves a la Vila, que fa gairebé impossible deixar el cotxe prop del centre sense pagar. Afegim a més que es paga els set dies de la setmana, a diferència d’altres indrets i tenim un cocktail força indigest, tant pel puigcerdanès que té cotxe, com per al turista que ens ve a visitar (i a consumir).

Potser que ens ho fem mirar això dels aparcaments, perquè crec que la cosa s’ha sortit de mare des de fa dies i, en comptes de millorar, cada vegada és pitjor.

3 Comments:

At 6:01 p. m., Anonymous Anònim said...

Ei Enric!Ja et vaig dir que tenir informació privilegiada a vegades va bé. Sobre la pujada de tarifes de l'aigua, la cosa era greu. De fet tothom mira les pujades i es té poca memòria, quan fa un munt d'anys que no s'apuja ni l'ipc de la quota d'aigua i, combinat amb les noves canonades que ha ficat sorea a les noves zones per on ha crescut el poble, ha generat un dèficit brutal. Bàsicament, hem estat pagant menys per un servei i la resta ho absorbia l'ajuntament, creant dèficit, i això no pot pas ser. L'aigua l'hem de pagar entre tots (inclosos els pixapins que vénen 2 setmanes l'any). De fet la pujada no és tal, perquè s'apuja el fix i es baixa el variable. Però com sempre les coses no s'expliquen bé. La mesura és doble: que els pixapins paguin més d'aigua (encara que no la gastin) i que els d'aquí no haguem de pagar tant com ens correspondria. Per altra banda hi ha les inversions de Sorea. Ells facturen el que els hi sembla i no hi ha manera de comprovar (per deixadesa anterior) el que han gastat o no. Bàsicament el que es paga d'inversió a Sorea són interessos d'inversions anteriors
que no s'han retornat.

Pel pàrquing saba... la cosa ha estat molt complicada. De fet el qui va firmar el conveni s'hi va cagar pactant renovacions del preu. En aquest cas ells tenen la paella pel mànec i volien posar preus per sobre dels de Barcelona ciutat. Apart, per justificar la mesura van alterar les dades i com que no les capta l'ajuntament, no es poden contrastar. De fet mon pare va estudiar les primeres dades que van donar i estaven alterats els resultats finals. Se'ls va reclamar que enviessin les dades correctes (per error o el que sigui podien no ser aquelles) i en van enviar unes altres alterades per tal que donés el resultat que tocava. En tot cas, no veig ningú que digui res sobre els interessos privats i sí que hi ha soroll sobre la gestió pública. Es nota que ningú hi ha estat a dins amb les dades alterades a la mà, l'herència del passat tocant el clatell en forma d'interessos i un
futur poc clar perquè no ha entrat cap llicència per obra major en tot
l'any. D'obres menors ja no en parlo perquè tothom les fa sense demanar llicència (cosa obligatòria) i després es reclama que l'ajuntament funcioni, però sense diners. M'agradaria veure què diria la gent si per financiar el manteniment de les infraestructures es quedessin sense concert de festa major. Això sí que seria greu. Al cap i a la fi, el tendencionisme polític és el que modifica la consciència social del moment i ara toca carregar contra les tarifes.

Mai plou al gust de
ningú però està clar que si es vol accedir al consistori és més
complicat fer-ho si l'altre ha fet les coses bé. Si les fa malament o
no les fa, apart que hi ha més possibilitats d'asseure's a la cadira, sempre li pots fotre la culpa de tot el que va malament. Això se'n diu interès personal i no consciència col·lectiva, fer front comú per millorar les coses que òbviament van malament.Per cert, ja per acabar, em sembla de nens petits intentar convertir un ple municipal (on s'haurien de debatre idees i propostes) en una discussió de pati d'escola sobre perquè m'ha deixat la xicota (política). De nens petits.

Espero que hagi aportat una mica de llum sobre les tarifes i tota la
problemàtica actual. Espero amb delit els teus comentaris!

 
At 6:04 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Gràcies pels teus aclariments.

La veritat és que tens tota la raó del món en això que dius. D'algun lloc s'han de treure els calés. L'Ajuntament no té cap empresa que produeixi beneficis i el que rep de l'estat no és per llançar coets. Per tant ha de recaptar impostos. Això no ho discuteixo en absolut.

En el tema de l'aigua, així com en moltes altres coses, la gent sempre es queixa, cosa que és natural, però cal tenir en compte que després tothom vol tenir serveis.

El que em fot és el tema del pàrquing i de les zones blaves. Aquí crec que hi ha tarifes abusives pel servei que es dóna. En fi, si la cosa està mal negociada, por hi tenim a dir. Passarà com amb el Teatre del Casino, que es van ficar diners públics i ara el fan servir amb interessos particulars i al poble que el bombin :(

 
At 10:20 p. m., Blogger Meister said...

Bingo Enric, has fet bingo.

Y hasta aquí puedo leer.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home