05 de setembre 2006

Només som el jardinet de can Fanga (i III)

Per acabar amb el cicle de 'el jardinet de can Fanga' voldria reflexionar sobre allò que es ven pertot arreu per promocionar la Cerdanya d'una determinada manera, que atrau compradors de segones (i terceres) residències.

Si ens fixem a la publicitat d'algunes promotores de vivendes o, simplement, a les revistes comarcals de premsa gratuïta que són, en bona mesura, publicitat sobre venda de cases, ens podrem fer una idea molt acurada de com ens veuen els de fora o, fins i tot, de com molts d'aquí volen que ens vegin els de ciutat.

Per començar, s'ofereixen grans espais verds, on poder gaudir de la natura fins a quedar ben esgotats. Aquests espais són, naturalment, els que ofereix la comarca. És igual que després la major part d'aquets usuaris de la natura hi vagin en cotxe i no siguin capaços de donar més de quatre passes d'allà on els ha deixat l'automòbil (o el tot-terreny, és clar).

Fins i tot ens hem tret de la màniga un meravellós transport d'alta muntanya. No, no parlo de la saludable BTT, sinó del quad. Sabeu que a molts llocs de la Cerdanya han hagut de tancar camins perquè els quads sortien de les pistes i es carregaven tot el que trobaven al bosc, com per exemple, els ous de gall fer?

També es vol vendre paisatge i bones vistes: vista de tota la comarca, vista sobre el Cadí, magnífiques panoràmiques, etc. És natural, ja que el paisatge és de les poques coses que es poden vendre encara a la comarca, tot i que cada cop menys, degut a la massificació urbanística de segones residències.

Algunes urbanitzacions fins i tot han adoptat la forma d'un poble. Que maco i que original! Si no trobem cap poblet per destrossar, ens fem un a la mida, amb casetes típiques ceretanes, sí home, d'aquelles que no n'hi havia abans del boom de la construcció, però que han esdevingut típiques després de fer-ne més i més.

El cas més notable és el de Niula, un poblet amb quatre cases abandonades del qual no queda ni rastre: el van destruir per fer-hi una fantàstica promoció de casetes ceretanes. Hom ja no sap si Niula és un poble o un nom més d'urbanització com tantes n'hi ha.

Alguns anuncis fins i tot freguen el ridícul més espantós o el mal gust: encara queden paratges verges a la Cerdanya: vingui i destrossi'ls (l'afegitó és meu, és clar). És cert: encara queda alguna casa de pagès que es pot reconvertir en apartaments o en un restaurant, encara queda algun poblet poc edificat que pot desfigurar-se completament si li afegim prou cases típiques.

Per acabar, us recomano un parell de sortides molt profitoses pel que fa al paisatgisme comarcal. Primer, podeu anar a l'ermita de Quadres. És fàcil de trobar, entre All i Isòvol, al costat del Segre, just a tocar de l'hotel-restaurant que hi han fet. No cal dir que el lloc ha perdut l'encant que tenia abans de muntar-hi el negociet.

L'altra visita que us recomano és l'església de Soriguerola. Això sí, potser el primer cop us costarà una mica trobar-la entre tant camp de golf i tanta caseta adosada. Resta emmudida i quasi arraconada, com si fos un destorb que, a desgrat dels constructors, no han pogut fotre a terra per fer unes quantes cases més.

3 Comments:

At 10:56 a. m., Anonymous Anònim said...

la pleta de Saga, la pleta de Bolvir, la closa de l'Angel a Puigcerdá, Queixans al 80% etc... es vergonyos. Peró clar els constructors be s'han de guanyar la vida, que encara son pobres.

 
At 10:59 a. m., Anonymous Anònim said...

Doncs el pla de Rigolisa ja está aprovat. d'aquí a poc en tindrem un altre.

 
At 12:42 p. m., Blogger Juanjo Sánchez said...

Primer de tot felicitats pel teu blog. L'acabo de descubrir gràcies als amics de trinxat i ja el tinc a Favorits.

Segon que suscric totes i cadascuna de les afirmacions i opinions que has expressat en aquesta trilogia. Fins quan deixarem malmetre el nostre patrimoni natural a costa de l'especulació? Espero que no sigui massa tard.

Una abraçada

Juanjo

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home