16 de desembre 2010

Gruyère cerdà

Fa un parell de dies, a Andorra, va tenir lloc una reunió de polícs francesos, espanyols i andorrans per parlar de la reivindicació sobre l'eix viaria europeu E-09 que connectaria per autovia París amb Barcelona passant per la Cerdanya a través dels túnels del Pimorent i del Cadí i sobre la possibilitat de connectar Andorra amb la Cerdanya a través d'un túnel per la vall del Duran (Meranges).

Entenc que hem d'estar ben comunicats i que seria una tonteria no acabar l'eix viari E-09 quan està realitzat en la seva major part, però també hem de tenir en compte que la Cerdanya viu del turisme en bona mesura i que l'impacte paisatgístic d'una autovia de quatre carrils pel mig de la vall seria terrorífic.

No parlem ja del desdoblament dels túnels del Pimorent i del Cadí, de la destrucció de la vall del Querol, d'una bellesa enorme i d'una riquesa natural especial, així com de la destrucció que comportaria alterar la vall del Duran amb un túnel i una autovia. Seria, senzillament, catastròfic a efectes paisatgístics i ecològics.

Compensa aquesta necessitat d'estar ben comunicats amb la destrucció de mitja Cerdanya? A part de les divisions actuals de la comara, ja prou greus, no afegirem una altra barrera física -una autovia de quatre carrils- per la vall? Tindrem una Cerdanya Citerior i una Cerdanya Ulterior?

Només ens manca el túnel de Toses i una línia de tren fins a la Seu per acabar de trinxar la comarca i de convertir-la en un magnífic formatge de Gruyère.

A més, quin avantatge comportarà estar millor comunicats? No ens enganyem: seria molt més barat i sostenible arranjar la línia de tren que no fer més autovies i més túnels. A més, a més, total per què? Per què passin un munt de camions pel mig de la vall? És aquesta la imatge que volem donar de la Cerdanya? Una terra de pas?

Potser que aquests polítics que van córrer tant per anar-hi a Andorra s'ho facin mirar una mica abans de deixar-se emportar per la marea, perquè potser d'aquí uns anys, si se'n surten amb la seva, acabin donant-se cops de cap en veure el resultat.

5 Comments:

At 5:22 p. m., Blogger Joana said...

Vaig sentir i veure la notícia i ja pensava que trigaves a dir-ho. Una autopista ben gran de Berga fins a no sé on! Vaig pensar que quedaria molt bonic l'Alt Berguedà i la Cerdanya amb una autopista enlairada i les seves entrades i sortides com si fos Montcada i Reixac. I tot per estalviar-se potser una hora en arribar a París?

 
At 12:09 a. m., Blogger Rafel said...

Són propostes preocupants i poc sostenibles Del tren no en diuen ni piu.
De moment ni es plantegen millorar la línia ferroviària Barcelona-Tolosa per transportar mercaderies, ni un accés a Andorra des de l'Hospitalet fins Encamp.

 
At 7:23 p. m., Anonymous PASTORET said...

Fa unes setmanes vaig passar pels 8 Km. gratuits del túnel del Somport que, segons diuen uns espectaculars rètols, forma part de l'eix Sagunt-Saragossa-Osca-Tolosa (ho enteneu, oi ?) i alló era un desert (el túnel del tren ja fa temps que està tancat) A la vall d'Aspe (sortida nord) els francesos tenen un carretera normaleta, però amb els seus calés i el dels catalans, s'ha construït l'autovia Saragossa - Osca, s'està construint una autovia al Montrepós i uns accessos a Jaca desmesurats. Ho han trinxat tot. Ara no vindràn diners d'Europa, però aixó de fer reunions, dinars i sopars no s'acabarà. El perill son els andorrans que, veient el vici dels espanyols, son capaços de demanar un AVE. No obstant, cal que estem alerta i, sobretot, lluitar per una llei electoral que contempli una representació real i efectiva dels territoris i comarques. (Perdoneu l'embolicada: espero que ara no ho hagi de repetir amb "la otra lengua vehícular).

 
At 12:42 p. m., Anonymous David Prullans said...

Ja en dues ocasions va sortir el tema i el Ministeri va treure unes opcions del tram de la E9. Crec que va ser el 1996-1997 i el 1999-2000. En aquells anys es va fer una campanya conjunta de totes les entitats de Cerdanya que va rebre el suport dels Ajuntaments i en què es demanava:
opció 0- Fins que no hi hagués una proposta global de com travessa la E9 la Cerdanya de Túnel a Túnel, tots defensavem la opció 0 i així evitàvem entrar en la guerra local de jo no vull que passi per aquí i per tant que passi per allí.
En aquells moments a la Cerdanya hi havia un associacionisme que permetia generar opionions directament. Destaco el Grup d'Opinió de Cerdanya i Depana Cerdanya que van encapçalar la protesta. Es va fer una campanya mediàtica per a mostrar el rebuig sencer de la comarca, es van penjar pancartes, es van penjar cartells Autovia-No per tot arreu i es va fer una manifestació per Puigcerdà.
El tema del túnel de Meranges o de la Llosa per Prullans també van sortir en aquells temps i es va considerar que encara era més greu que l'autopista.
Espero que si cal, siguem capaços de reproduir tota aquesta oposició unànime i siguem capaços de almenys posposar uns quants anys més aquest debat.

 
At 7:28 a. m., Blogger JoanManuel said...

Això dels túnels i autovia pot portar a la "lloretitzacio" de la comarca. pujarà molta mes gent, pero cada vegada de mes baix perfil. Al final, un cop trinxat del tot el paissatge haurà marxat el turisme amb certa capacitat adquisitiva i ens quedarà el ciment, l'asfalt i haurem perdut l'encant i el paisatge.. i molts tindran d'orientar el negoci a turistes de baix cost... el que vol dir treballar mes per a guanyar menys!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home