13 d’octubre 2010

Més identitat pirinenca

Des de fa uns dies, Televisió dels Pirineus ha ampliat la seva oferta informativa doblement. D'una banda, a dos quarts de nou, fa un informatiu específic de Cerdanya i, un quart d'hora després, fa un informatiu general, amb notícies de gairebé totes les comarques de l'Alt Pirineu.

Crec que és una aposta valenta però molt afortunada si els pirinencs volem tenir un mitja de comunicació audiovisual que ens serveixi de referència a tots i, especialment, si volem compartir un imaginari cultural comú.

D'altra banda, l'aposta per les notícies locals crec que és del tot fonamental. Ara cal veure si des de l'emissora són capaços de captar prou anunciants cerdans per tal de justificar econòmicament aquest esforç. Espero que les empreses cerdanes corresponguin aquesta deferència i apostin per reforçar aquest mitjà de comunicació panpirinenc.

Pel que fa a l'informatiu general, crec que és bo que inclogui notícies no només de la Cerdanya i de l'Alt Urgell, sinó dels Pallars i de l'Alta Ribagorça. Potser més endavant ho completaran amb la Val d'Aran. En qualsevol cas, això farà possible que sapiguem quelcom d'allò que passa més enllà de la nostra comarca i que ens pot afectar des d'un punt de vista cultural o econòmic.

Fins ara, només el web de Viure als Pirineus tenia aquesta vocació panpirinenca. És bo que s'hi vagin afegint altres mitjans diferents a la tasca, feixuga i molts cops poc reconeguda i poc premiada, de construir una identitat pirinenca a partir d'uns mitjans de comunicació de la terra, dirigits per gent de la terra i amb mentalitat de la terra, lluny dels despatxos de les corporacions, que solen estar a les grans ciutats allunyades del Pirineu.