19 d’agost 2010

Dóna diners el patrimoni cultural?

Divendres passat vaig poder assistir a una interessant tertúlia sota els porxos de la plaça Major de Bellver que tractava sobre la gestió del patrimoni cultural a la Cerdanya i sobre el rendiment que se'n pot extreure. La conferència-tertúlia va anar a càrrec d'Oriol Mercadal, director del Museu Cerdà i arqueòleg i de Sara Aliaga, técnica cultural del Consell Comarcal de la Cerdanya i arqueòloga també.

La principal conclusió que es va extreure és que invertir en patrimoni cultural, ja sigui arqueològic (com és el cas del Castellot de Bolvir o el Castell de Llívia), etnològic (com el Carnestoltes tradicional de Bellver), cultural, etc, sempre té un efecte de retorn sobre la població en forma de guanys positius. Ara bé, que aquest retorn sigui més o menys important i ràpid depèn de molts factors.

Per exemple, de la disposició general dels habitants de la zona. Si vénen turistes però no es creen les infraestructures adients per atendre'ls, el retorn serà molt petit. D'altra banda, encara que es disposi d'un important patrimoni cultural en condicions i s'hagi creat una infraestructura turística a l'àrea local, és evident que si no es fa una promoció adequada d'allò de què es disposa, tampoc hi haurà retorn.

Una manera d'optimitzar recursos és la creació de xarxes regionals que serveixin com a sinèrgia de recursos per oferir una marca de producte homogènia i atractiva per al potencial consumidor cultural.

Dins d'aquest marc, acabo d'assabentar-me d'una bona notícia: el Departament d'Innovació de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal de la Cerdanya ha acordat d'incloure el Camí de Sant Jaume (branca local cerdana-urgellenca) i el Camí dels Bons Homes en el Mapa Nacional de Recursos Turístics Intangibles de Catalunya, a fi de promocionar-los.

Sembla ser que el fet de tenir una delegació d'aquest departament de la Generalitat a la comarca serveix d'alguna cosa i permet de solucionar alguna de les mancances existents, com la de no incloure el Camí de Sant Jaume a la xarxa global catalana de camins de Sant Jaume o bé la de no incloure la Cerdanya dins de la ruta de la Catalunya comtal.